Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Pieniä tarinoita

Viisumipakko Hervantaan

Tiistai 14.12.2021 klo 19:20


Amerikkalainen taloustieteilijä Thomas Sowell on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan nimeltä Intellectuals and Society. Sowell puhuu kirjassaan traagisesta maailmankatsomuksesta (tragic vision of life), jonka mukaan ihmiset ovat lähtökohtaisesti epätäydellisiä olentoja ja että sivilisaatio on vain ohut kerros, jota on jatkuvasti varjeltava, niin sen ulkopuolella vaanivalta, kuin meissä itsessämmekin piilevältä barbarialta. Traagisen maailmankatsomuksen mukaan maailman ongelmiin, kuten köyhyyteen, työttömyyteen tai rikollisuuteen on vain vähän täydellisiä ratkaisuja ja täydellisten ratkaisujen sijaan on tyydyttävä kompromisseihin ja vaihtokauppoihin.

Traagisen maailmankatsomuksen vastakohta on valittujen maailmankatsomus (vision of the anointed), jonka mukaan maailman ongelmat, kuten köyhyys, työttömyys tai rikollisuus ovat ratkaistavissa, jos vain tarpeeksi valtaa ja resursseja annetaan viisaille ihmisille, jotka osaavat keksiä ratkaisut noihin ongelmiin.

Sowellin kirja tuli mieleeni, kun kävin katsomassa tyttäreni esitystä voimistelutapahtumassa Hervannan monitoimihallissa. Käynti oli ensimmäinen, jossa minulta vaadittiin koronapassia ja jonka kuuliaisena kansalaisena tietysti myös esitin. Passin vaatimisessa oli kuitenkin jotain suunnattoman häiritsevää.

Minusta on alkanut tuntua, että monet ihmiset uskovat aivan vilpittömästi, että koronapandemia on jonkun syy ja syyllisiä, ovat luonnollisesti rokottamattomat. Eikä siinä, ei minusta rokottamattomuudessa ole mitään järkeä, enkä henkilökohtaisesti ole nähnyt mitään syytä olla ottamatta koronarokotetta, enkä ole huomannut, että sen ottaneet kuolisivat kasoihin kaduille tai jotakin muuta vastaavaa. Voidaan tietysti keskustella siitä, kuinka pitkän suojan rokote antaa, kuinka suuri osa rokotetuista sairastuu ja pitääkö rokotteita ottaa lisää ja niin päin pois, mutta nähdäkseni rokotuksissa kyse on siitä, kumpi on suurempi uhka terveydelle. Rokote vai Covid-19 virus ja minusta on selvää, että edellä mainittu virus on rokotetta vaarallisempi.

Minä olen tätä mieltä, mutta tiedän, että on olemassa ihmisiä, jotka ovat toista mieltä. Ja jos olen aivan rehellinen, niin olen vuosien varrella tullut huomaamaan, että aina on ihmisiä, jotka ovat toista mieltä ja jos joka kertaa menettää hermonsa niiden erimielisten takia, niin pian sitä huomaa menettäneensä hermonsa lopullisesti. Maailmassa nyt kerta kaikkiaan on muitakin ihmisiä kuin minä ja noilla muilla ihmisillä on asioista toisenlaisia mielipiteitä, mutta koska me kaikki elämme tässä samassa maailmassa, meidän tulee tulla toimeen noiden eri mieltäkin olevien ihmisten kanssa.

Rokottamattomien ihmisten syyllistäminen on siksikin hölmöä, että yli 12-vuotiaista suomalaisista yli 80 % on rokotettu kahteen kertaan jo aika päivää sitten ja niin ikävä tauti kuin korona onkin ei se onneksi ole lapsille juuri flunssaa vaarallisempi. Esimerkiksi Iltalehden tietojen mukaan puolet koronaan kuolleista on yli 84-vuotiaita ja kuolleista noin 90 % oli yli 70-vuotiaita. Ja mitä teho-osastolle päätyneistä tiedetään, niin HUSin infektio ylilääkäri Asko Järvisen mukaan heidän joukossaan korostuvat ylipainoiset ja massiivisesti ylipainoiset. Vain 0.8 % tehohoitopotilaista on puolestaan ollut alle 20-vuotiaita.

Tehohoidossa oli koronan takia tänään 12.12.2021 54 ihmistä. Eli yksi henkilö 100 000 ihmistä kohti. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Espoon asukkaista tehohoidossa on koronan takia kolme ihmistä.

Kolme ihmistä ei ole hirveän paljon. Ymmärrän tietysti, että siinä on kolme ihmistä liikaa ja ymmärrän senkin, että koronapotilaat, niin tavallisilla osastoilla kuin tehollakin olevat kuorimittavat terveydenhuoltoa. Ja juuri tämän kuormittamisen vähentäminen on koronapassien ja rokottamattomien syyllistämisen taustalla. Eikä siinä, jos kaikki ottaisivat rokotteen, niin epäilemättä sairaalat kuormittuisivat vähemmän. Mutta toisaalta jos suomalaiset eivät olisi niin lihavia, sairaalat kuormittuisivat vieläkin vähemmän. Ja koska ylipaino ja etenkin liikalihavuus ovat yhteydessä, melkein kaikkiin vakaviin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja vakavaan koronaan, niin järkevämpää kai olisi keskittyä lihavien piinaamiseen rokottamattomien sijaan.

Entäpä muut terveydenhuollon vitsaukset, kuten alkoholi, tupakka ja huumeet? Miksi me emme syyllistä terveydenhuollon kuormittumisesta ihmisiä, jotka juovat viinaa, polttavat tupakkaa tai käyttävät huumeita?

Vuonna 2020 koronaan kuoli Suomessa 558 ihmistä. Tauti oli tuolloin uusi ja siihen reagoitiinkin voimakkaasti. Muun muassa Uusimaa suljettiin, lapset otettiin koulusta kotiin ja kaikki alkoivat pestä käsiään ja käyttää maskia. Toisaalta vuonna 2019 viinaan kuoli 1718 henkeä, eikä kukaan tehnyt mitään.

Ymmärrän kyllä, että vaikka ihmiset kuolevatkin viinaan, niin ei se ketään koronalta pelasta. Tarkoitukseni ei ole vähätellä asiaa, vaan panna se jonkinlaiseen kontekstiin. En minä halua näyttää passia tuntemattomille ihmisille, kun käyn ravintolassa tai voimistelunäytöksessä. Miksi minä haluaisin? Mitä se kenellekään kuuluu, mitä rokotteita minä olen ottanut? Vasta-argumentti tähän luonnollisesti on, että meidän on otettava kovat keinot käyttöön, koska tilanne on niin vakava.

Mutta, mutta. Ei tilanne ole niin vakava. Tätä kirjoittaessani koronaan on kuollut Suomessa 1421 ihmistä. Ja tietysti se on ikävää ja vaikkei koronaan kuolisikaan, niin en minä halua siihen sairastua, mutta toisaalta. En minä halua sairastua mihinkään muuhunkaan. Ja silti. Valitettava tosiasia on, että minä sairastun vielä johonkin, joko koronaan tai johonkin muuhun. Eikä siinä vielä kaikki. Jonain päivänä minä myös kuolen ja sitten minua ei enää ole. Ja myös sinä kuolet ja sitten sinuakaan ei ole ja todennäköisesti, niin sinä kuin minäkin kuolemme liian aikaisin, eli me emme haluaisi kuolla silloin kun kuolemme, vaan takerrumme vielä kuoleman hetkellä epätoivoisesti elämään, toivoen, että saisimme pitää siitä kiinni edes vielä yhden ohikiitävän hetken.

Mutta ennen kuin me kuolemme meidän pitäisi elää, eikä rangaista rokottamattomia tai ravintoloitsijoita sulkutiloilla ja koronapasseilla, vain sen takia, että pelkäämme sairastuvamme flunssaan. Jos ihmisiltä aletaan vaatia passeja, jotta he voivat mennä katsomaan lastensa voimistelunäytöksiä, niitä mitä seuraavaksi vaaditaan? Eikö tämän pitänyt olla vapaa maa?

Esimerkiksi VR vaatii koronapassia ravintolavaunussa asioivilta. Mitä järkeä tässä on? Miksi korona tarttuisi ravintolavaunussa, mutta ei siinä viereisessä vaunussa? Eikö tämä ole pelkkää ihmisten kiusaamista? Jos tilastoja on uskominen, niin se varsinainen vaara, joka ravintolavaunussa vaanii, eivät ole ne rokottamattomat hourupäät, vaan se olut jota sinulle siellä myydään. Olut on alkoholia, jonka vaaroista olenkin tässä jo varoitellut, jonka lisäksi se lihottaa ja lihavuus se vasta vaarallista onkin. Sisätautien erikoislääkärin professori Pertti Mustajoen mukaan lihavuuteen kuolee vuosittain Suomessa 6000 ihmistä.

Ehkä olisi parempi, ettei läskejä päästettäisi ravintolavaunuun lainkaan tai heidät punnittaisiin ravintolan ovella. Ajatelkaa kuinka paljon he kuormittavat terveydenhuoltoamme! Eikä siinä, ottaen huomioon valtiontalouden velkaantumisen ja alati heikkenevän huoltosuhteen, ehkä meidän tulisi käydä keskustelua siitä, kenen vaivoja tulevaisuudessa hoidetaan. Ehkä liikalihavat ja alkoholistit pitäisi panna terveydenhuollossa jonon hännille ja keskittyä hoitamaan niitä, jotka eivät ole itse terveyttään pilanneet. Ehkä vanhuksia ei tulevaisuudessa ole varaa hoitaa lainkaan, vaan jossain vaiheessa, vaikkapa 80 ikävuoden kieppeillä sanotaan, että vaivoihin on tarjolla enää Buranaa ja saattohoitoa.

Ehkä näin. Mutta jos ihmisiä aletaan jakamaan vuohiin ja lampaisiin sen mukaan, kuinka he kuormittavat terveydenhuoltoa, niin olen aika varma, että rokottamattomuus koronaa vastaan ei isossa kuvassa ole terveydenhuollon suurin ongelma.

Juuri tämä on traagisen maailmankatsomuksen ja valittujen maailmankatsomuksen välinen ero. Ilman traagista maailmankatsomusta maailman ongelmista tulee helposti jonkun vika. Ja tuo vika voidaan korjata, rankaisemalla siihen syyllisiä ja antamalla lisää valtaa niille, jotka uskovat voivansa korjata maailmassa piilevät viat. Mutta koska maailmassa on aina vikoja, löytyy noihin vikoihin ikuisesti syyllisiä, joita valittujen tulee rangaista, niin kuin löytyy ikuisesti myös noita valittuja, jotka haluavat itselleen aina vain enemmän valtaa, jotta he voivat parantaa maailmaa tai ainakin muuttaa sen omaksi kuvakseen.

Tosiasia kuitenkin on, että korona ei ole kenenkään syy. Se on virus. Ja se on vieraanamme ja se mutatoituu ja tuottaa uusia variantteja itsestään, vaikka kaikki suomalaiset ottaisivat kaksi, kolme tai kolmekymmentä koronarokotetta. Ja jos rokottamattomien syyllistäminen kyllästyttää voimme kaikki syyttää tästä kiinalaisia. Ja voi hyvin olla, että tuo virus karkasi kiinalaisesta laboratoriosta ja vaikka se olisikin luonnollista alkuperää, voidaan sanoa, että kiinalaisten olisi pitänyt toimia ripeämmin, eikä päästää mokomaa virusta leviämään koko maailmaan. Mutta olisi kiinalaisten pitänyt tehdä sitä taikka tätä, olisi heidän pitänyt tehdä se jo kaksi vuotta sitten. Ei sille enää mitään voi. Se juna meni jo.

Elämässä tapahtuu kaikenlaista ikävää. Ja mitä pandemioihin tulee, olisi tämä voinut olla paljon pahempikin. Sen sijaan, että lapsemme opettelivat laskemaan etäkoulussa, he olisivat voineet opetella laskemaan heitellessään ruumiita kuoppaan. Sellaisiakin pandemioita on historiassa ollut ja voimme olla kiitollisia, että tämä ei ollut yksi niistä. Mutta olipa tämä pandemia millainen tahansa ja jatkuipa se kuinka kauan tahansa, on meidän vain elettävä sen kanssa. Aivan niin kuin me elämme alkoholikuolemien tai sairaanhoitoamme kuormittavien läskienkin kanssa. Painottaisin kuitenkin, että meidän tulisi nimenomaan elää, eikä vain piileskellä kotonamme tai syyttää rokottamattomia tästä kaikesta.

Ei tämä ole kenenkään syy. Tämä on virus ja kaikesta huolimatta elämä jatkuu.

Avainsanat: Blogi/podcast


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini