Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Pieniä tarinoita

Tapionkirjasta tulee yhdistys

Tiistai 6.9.2022 klo 18:53


Kuten kirjoituksen otsikostakin selviää, muuttuu Tapionkirja yhdistykseksi. Yhdistys on jo perustettu ja kun patentti ja rekisterihallitus on sen rekisteröinyt, tulee Tapionkirjasta Tapionkirja ry (rekisteröity yhdistys). 

Päätin perustaa yhdistyksen, jotta sivuston toimintaa on mahdollista kehittää. Tapionkirja sivusto on nykymuodossaan ollut olemassa vajaat neljä vuotta, ja sivustolla on ollut tuona aikana vajaat 160 000 sivukäyntiä. Tänä vuonna sivukäyntejä on ollut suunnilleen 1000 viikossa, joka voi jonkun mielestä olla paljon ja jonkun mielestä vähän. Tosiasia kuitenkin on, että noin tuhat käynti kertaa viikossa on se määrä, jonka nuo kaksi kertaa kuukaudessa kirjoittamani blogit ja novellit viikoittain tavoittavat. 

Eli jos haluan kasvattaa sivuston suosiota, on tehtävä jotain uutta. 

Tarkoitukseni oli jo aikaisemmin alkaa järjestää yleisötilaisuuksia, joihin kutsuisin mielenkiintoisia puhujia ja jotka jakaisin YouTubessa ja muilla sosiaalisen median alustoilla. Yhden tällaisen tilaisuuden ehdinkin järjestää, johon kutsuin Jukka Hankamäen kertomaan kirjastaan Totuus kiihottaa. 

Hankamäen kutsumisesta opin kuitenkin kaksi asiaa, joista ensimmäinen oli, että tilaisuuksien järjestäminen maksaa ja toinen se, että laadukkaan tallenteen tekeminen maksaa enemmän. Esimerkiksi tilan vuokra, jossa Hankamäki luennoi maksoi kahdelta tunnilta 180 €, jonka lisäksi laadukkaamman tallenteen tekemiseksi olisin tarvinnut kaksi langatonta kuulokemikrofonia, langattoman mikrofonin yleisölle esitettyjä kysymyksiä varten, kunnollisen kameran ja mielellään myös tietokoneen, jonka ruudusta kuudesosa ei ole pimeänä. Hankamäki piti luentonsa ilmaiseksi, mutta on paljon ihmisiä, jotka vaativat vaivoistaan jonkinlaisen maksun, jonka lisäksi vieraiden junaliput maksavat rahaa ja kohteliaan isännän velvollisuuksiin kuuluu mielestäni kestitä vieraitaan ainakin muutaman juoman verran. Hankamäelle tarjosin pari olutta paikallisessa biljardisalissa.

Ja kaikki tuo maksaa. Ei se tietenkään hirveästi maksa, vaan kaikki nuo kulut kattaisi tonnilla ja kun laitteet olisi hankittu olisi seuraavat tilaisuudet halvempi järjestää. 

Järjestäisin mielelläni yleisötilaisuuksia jatkossakin, mutta haluaisin myös, että niistä tehdyt tallenteet olisivat laadukkaita, sillä tosiasia on, että YouTube videot tavoittavat enemmän ihmisiä kuin yleisötilaisuudet ja mitä videoiden tasoon tulee, niin ihmiset ovat tottuneet laadukkaaseen äänen- ja kuvanlaatuun, eivätkä jaksa rätisevää ääntä kauaa kuunnella. Eivät varsinkaan, jos tallenteessa ei ole lainkaan kuvaa.

Yleisötilaisuuksien lisäksi suunnitelmissa on kustantaa kirjoja ja myös kirjojen kustantaminen maksaa. 300 sivuisen kirjan kääntäminen englannista suomeksi ja siitä 500 kappaleen painoksen ottaminen maksaa tonneja ja valitettavasti, minulla ei juuri nyt ole niitä tonneja. 

Tämä krooninen rahapula onkin pääasiallinen syy siihen, miksi olen yhdistyksen perustanut.

Kun yhdistys on rekisteröity, sitä voi tukea kolmella tavalla. Yhdistykseen voi liittyä kannattajajäseneksi maksamalla pienen maksun, joka tulee olemaan luultavasti 20 €. Kannattajajäsen ei ole yhdistyksen varsinainen jäsen, vaan kannattajajäsenyys on käytännössä vain tapa kerätä rahaa. Jottei yhdistyksen perustaminen tuntuisi pelkältä rahastukselta tarjoaa yhdistys myös pienen lahjan tuleville kannattajajäsenilleen.  

Lahjasta enemmän, jahka yhdistyksen rahankeräys pääsee alkuun.

Toinen laillinen tapa kerätä rahaa on yksinkertaisesti pyytää ihmisiltä lahjoitusta yhdistykselle. Tähän tarvitaan kuitenkin poliisin myöntämä rahankeräyslupa, jonka käsittely kestää tällä hetkellä 3–5 kuukautta. 

Kolmas vaihtoehto on järjestää pienkeräys, johon riittää ilmoitus poliisille. Pienkeräyksen voi järjestää korkeintaan kaksi kertaa vuodessa ja sen kesto saa olla korkeintaan kolme kuukautta. Pienkeräys voi olla hyvä tapa kerätä rahaa, esimerkiksi jonkin tietyn kirjan kääntämistä ja/tai painamista varten. Jos tällainen keräys järjestetään, voidaan tietty määrä rahaa lahjoittaneille antaa kirja, jonka kustantamista lahjoituksilla on tuettu. 

Viimeisenä, vaan ei vähäpätöisimpänä, yhdistykselle voi myös testamentata rahaa. 

Tämä sivusto käsittelee käynnissä olevaa demografista muutosta, joka on aikamme merkittävin yhteiskunnallinen ilmiö ja toisin kuin vaikkapa ukrainan sodan tai ilmastonmuutoksen tämän muutoksen voi kuka tahansa nähdä yksinkertaisesti kävelemällä kaupungilla. Ja kuitenkin, suuri osa ihmistä on täysin tietämättömiä koko muutoksesta tai siitä mitä tämä väestösuhteiden historiallinen muutos tarkoittaa. Tämä muutos, jossa modernin maailman luoneet eurooppalaiset ovat lakanneet saamasta lapsia ja jossa etelä tulee pohjoiseen, on muutos, joka tulee vaikuttamaan kaikkiin ja kaikkeen. Demografisen muutoksen vaikutukset ovat niin globaaleja, kuin paikallisiakin ja se tulee vaikuttamaan sekä politiikkaan, että talouteen kuin myös kulttuuriin ja jopa ympäristön tilaan.

Toisaalta on paljon ihmisiä, jotka aivan vilpittömästi haluavat tätä muutosta ja pitävät sen vastustamista moraalisesti tuomittavana tai taloudellisesti hölmönä. Ja noilla ihmisillä, on paljon enemmän rahaa, ystäviä ja vaikutusvaltaa kuin minulla koskaan tulee olemaan. Ja koska noilla ihmisillä on niin paljon rahaa, ystäviä ja vaikutusvaltaa he pitkälti määrittelevät maamme keskustelukulttuurin ja sen millaisilla äänenpainoilla demografisesta muutoksesta puhutaan, tai ollaan puhumatta, ja tuohon keskustelukulttuurin Tapionkirja haluaa toiminnallaan vaikuttaa. Ei yksi ihminen tai yksi yhdistys tietenkään voi maailmaa muuttaa, mutta yksi ihminen ja yksi yhdistys voi tehdä jotain. Ja tämä on se jotain, jota minä olen päättänyt tehdä. 

Jos sinä haluat parempaa julkista keskustelua tai ylipäätään vaikuttaa tärkeinä pitämisiin asioihin, niin Tapionkirjan tukeminen on tapa vaikuttaa. Ja jos Tapionkirjan tukeminen tuntuu pieneltä asialta, niin kaikki suuret asiat ovat olleet aluksi pieniä, mutta niistä tulee suuria, kun tarpeeksi moni päättää niihin uskoa. 

Palaan yhdistys asiaan myöhemmin syksyllä, kun yhdistys on rekisteröity ja sen luvat ovat kunnossa. Siihen asti, ja toivottavasti sen jälkeenkin, blogikirjoituksia ja uutta luettavaa ilmestyy tasaiseen tahtiin.

Avainsanat: Blogi/podcast


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini