Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Pieniä tarinoita

Rinnakkaisyhteiskunta

Maanantai 20.6.2022 klo 20.11

Muuan kaverini, joka on ollut minuakin pidempään huolestunut maahanmuuton negatiivisista vaikutuksista pyysi minut mukaan projektiinsa, jossa tarkoitus oli tehdä lyhyitä YouTube videoita maahanmuuttoon liittyvistä ilmiöistä. Valitettavasti jouduin vetäytymään projektista, koska minulla ei ollut aikaa keskittyä videoiden käsikirjoittamiseen ja oman blogini pitämiseen. Joka saattoi kyllä olla videoitten kannalta hyväkin asia, sillä tällaisessa projektissa pätee usein sanonta, jonka mukaan mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa. Kaverini jatkaa itse projektia ja jaan hänen videoitaan, jahka ne valmistuvat.

Yhden käsikirjoituksen ehdin kuitenkin projektiin tehdä ja jotta se ei menisi täysin harakoille, niin laitan käsikirjoituksen tekstin blogiini luettavaksi. Käsikirjoituksen voi kuunnella tästä ja samalla kuvitella, miltä se olisi YouTubessa asianmukaisella kuvituksella näyttänyt.

Rinnakkaisyhteiskunta_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Valkoisen miehen taakka

Torstai 26.5.2022 klo 9.22

Kuuntele podcastina

Douglas Murray on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan nimeltä The War On The West. Kirjassaan Murray analysoi länsimaiden nykytilaa ja niiden harjoittamaa itsekritiikkiä, joka monin paikoin on muuttunut terveestä itsereflektiosta itseinhoksi tai suoranaiseksi rotuvihaksi. Jos kirjaa ei jaksa lukea, voi kirjoittajan haastattelun katsoa esimerkiksi tästä linkistä

Valkoisen_miehen_taakka_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Kompostikopla kohtaa Euroopan Unionin

Maanantai 9.5.2022 klo 17.12

Kuuntele podcastina

Alla mietteitäni muutamista viimeaikaisista tapahtumista.

Ensimmäinen koskee Ranskan taannoisia presidentinvaaleja, jossa istuva presidentti Emmanuel Macron voitti toisella kierroksella haastajansa Marine Le Penin selvällä erolla saaden hieman yli 58 % äänistä. Le Pen oli niin sanottu äärioikeiston ehdokas tai sellaiseksi hänet media ainakin on esitellyt.

Muutamia_havaintoja_kuva.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Supermarsu ja poltetun poliisiauton tapaus

Sunnuntai 24.4.2022 klo 20.33

Kuuntele podcastina

Aikamme suosituin suomalainen lastenkirjasarja on luultavasti Paula Norosen Supermarsu sarja, jonka päähenkilö Emilia Lahtinen-Nieminen on Itä-Helsingin ala-astetta käyvä tyttö, joka omistaa marsun nimeltä Halonen ja aina kun Emilia juo marsunsa vesipullosta hän muuttuu supervoimia omaavaksi supermarsuksi. 

Supermarsu kirjat ja niiden maailma tulivat mieleeni, kun luin ylen juttua Ruotsin mellakoista, jotka saivat alkunsa tanskalaispoliitikon poltettua Koraanin Ruotsissa. Jutussa lainatun Malmön yliopiston kaupunkitutkimuksen professorin Mustafa Dikeçin mukaan: ”Mellakoissa ei niinkään ole välttämättä kyse yleisesti juuri uskonnosta tai erityisesti Koraanista”.

Niin, eipä tietenkään.

Supermarsu_ja_poltetun_poliisiauton_tapaus_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Tervetuloa länteen Andrei

Torstai 31.3.2022 klo 20.58

Kuuntele podcastina

Lukiessani loputonta uutisvirtaa Venäjästä ja Ukrainan sodasta mieleeni juolahti, että joskus asiat muuttuvat selvemmiksi, jos niihin ottaa etäisyyttä ja kuvittelee miltä tämä maailma näyttäisi, jos sitä katsoisi vaikkapa toiselta planeetalta tai tuhannen vuoden päästä tulevaisuudesta.

Tervetulosa_lanteen_Andrei_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Valtakunta ja Rajamaa

Lauantai 12.3.2022 klo 19.50

Kuuntele podcastina

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut Suomessa huolta maamme turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja liittyminen Natoon on noussut kaikkien huulille. Muun muassa sellaiset suositut kolumnistit kuin kirjailija Jari Tervo ja toimittaja Sanna Ukkola ovat ilmaisseet tukensa Suomen Nato jäsenyydelle ja lakialoite kansanäänestyksestä Natoon liittymiseksi keräsi hetkessä tarvittavat 50 000 allekirjoitusta.

On aivan luonnollista, että suomalaiset haluavat liittoutua sotilaallisesti nyt, kun Venäjän uhka tuntuu todelliselta. En kuitenkaan voi olla huomaamatta, että halussa liittyä Natoon on jotain hyvin tuttua. Nato keskustelu on osa suurempaa yhteiskunnallista diskurssia, jossa vastaus jokaiseen yhteiskunnalliseen ongelmaan, kuten kysymykseen siitä, kuka synnyttää lapset, kuka maksaa verot, kuka poimii marjat, kuka hoitaa vanhukset tai tässä tapauksessa, kuka tätä maata puolustaa, on aina sama. Ja se vastaus on, joku muu kuin minä.

Valtakunta_ja_rajamaa_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcasta

Takaisin Ryssiin

Perjantai 25.2.2022 klo 20.23

Kuuntele podcastina

Jokin aika sitten menin työpaikalla sanomaan, että en usko Venäjän hyökkäävän Ukrainaan, koska en usko Putinin olevan hullu. No. En vieläkään usko Putinin olevan hullu, mutta muilta osin olin kyllä pahasti väärässä.

Takaisin_Ryssiin_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Keep on Rocking in the Free World

Sunnuntai 13.2.2022 klo 12.55

Kuuntele podcastina

Joe Rogan, jolla on erittäin suosittu Podcasti Spotifyssa, nostatti myrskyn vesilasissa haastateltuaan kahta asiantuntijaa, joiden näkemykset korona viruksesta ja pandemian hoidosta poikkesivat joidenkin toisten asiantuntijoiden näkemyksistä korona viruksesta ja pandemian hoidosta. Varsinaisen kohun aiheutti kuitenkin Neil Young, joka uhkasi vetää musiikkinsa Spotifysta, jos alusta jatkaa Joe Roganin podcastin esittämistä. 

Keep_on_Rocking_in_the_Free_World_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Don't Call Me White

Lauantai 22.1.2022 klo 21.11

Kuuntele podcastina

Nasdaq, jonka kurssiheilahteluista meilläkin aika ajoin uutisoidaan, on erityisesti teknologiayritysten osakkeita listaava ja niillä kauppaa käyvä arvopaperipörssi. Pörssi on perustettu vuonna 1971 ja nyt siellä puhaltavat uudet tuulet. BBC uutisoi viime heinäkuussa Nasdaqin uusista säännöistä, joiden mukaan Nasdaqiin listautuneiden yritysten johtokunnissa täytyy jatkossa olla ainakin kaksi ei valkoista, naista tai johonkin seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvaa jäsentä tai yrityksen täytyy pystyä selittämään Nasdaqille miksi naisia ja erilaisiin vähemmistöön kuuluvia henkilöitä johtokunnista ei löydy. BBC:n jutun mukaan 75 % pörssiin listautuneista yrityksistä ei jutun kirjoittamisen aikaan täyttänyt kyseisiä vaatimuksia. 

Dont_call_me_white_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Viisumipakko Hervantaan

Tiistai 14.12.2021 klo 19.20

Kuuntele podcastina

Amerikkalainen taloustieteilijä Thomas Sowell on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan nimeltä Intellectuals and Society. Sowell puhuu kirjassaan traagisesta maailmankatsomuksesta (tragic vision of life), jonka mukaan ihmiset ovat lähtökohtaisesti epätäydellisiä olentoja ja että sivilisaatio on vain ohut kerros, jota on jatkuvasti varjeltava, niin sen ulkopuolella vaanivalta, kuin meissä itsessämmekin piilevältä barbarialta. Traagisen maailmankatsomuksen mukaan maailman ongelmiin, kuten köyhyyteen, työttömyyteen tai rikollisuuteen on vain vähän täydellisiä ratkaisuja ja täydellisten ratkaisujen sijaan on tyydyttävä kompromisseihin ja vaihtokauppoihin.

Viisumipakko_Hervantaan_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Raja railona aukeaa

Keskiviikko 17.11.2021 klo 12.01

Kuuntele podcastina

Viime aikoina on kohistu Valkovenäjältä Puolaan pyrkivistä ihmisistä, jotka ovat kotoisin pääosin Lähi-idästä ja yrittävät nyt paremman elämän toivossa Eurooppaan, ilmeisesti lähinnä Saksaan ja Suomeen. Kriisin taustalla on Valkovenäjä, joka on tuottanut ihmisiä Lähi-idästä ja lähettänyt heidät kohti Puolan ja Liettuan rajoja ilmeisesti vastavetona EU:n Valkovenäjää vastaan suuntaamille pakotteille. 

Raja_railona_aukeaa.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Kulttuurinen omiminen

Sunnuntai 24.10.2021 klo 19.59

Kuuntele podcastina

Jokin aika sitten muusikko Chisu nousi otsikoihin julkaistuaan itsestään kuvan, jossa hänen hiuksensa ovat leteillä. Myöhemmin Chisu pyysi lettejään anteeksi, kun oli ymmärtänyt, että letit ovat kulttuurista omimista.

Tapauksesta tuli mieleeni entinen työkaverini, joka muutti töihin Kiinaan, jossa tutustui afrikkalaiseen mieheen, joka oli mukana hiusbisneksessä. Mies osti Kiinasta hiuksia ja vei niitä Afrikkaan, jossa niitä käytettiin hiusten pidennyksiin ja peruukkeihin. Tarina ei kerro tehtiinkö peruukit Kiinassa, vai Afrikassa, enkä suoraan sanoen muista sitäkään mistä Afrikan maasta mies oli tarkkaan ottaen kotoisin. Sen kuitenkin tiedän, että ainakin Nigeriassa hiuslisäkkeet ja hiusten pidennykset ovat kukoistava bisnes. Ja jos joku nyt ihmettelee, että eikö mustia hiuksia löytyisi Afrikastakin, niin kyse on siitä, että kiinalaisten hiukset ovat suoria, kun taas afrikkalaisten kähäriä, ja syystä tai toisesta, juuri suorat hiukset ovat Nigeriassa kuuminta hottia.

Ovatko nuo kiinalaisten suorista hiuksista tehdyt lisäkkeet kulttuurista omimista? Pitäisikö niiden olla? Olisiko maailma sitten parempi paikka?

Kulttuurinen_omiminen_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Paluu tulevaisuuteen

Sunnuntai 10.10.2021 klo 19.05

Kuuntele podcastina

Esko Valtaoja on kuulemma sanonut, että asiat eivät ole koskaan olleet, niin hyvin kuin nyt. Ehkä näin, vaikka rehellisesti sanottuna tuo argumentti vaikuttaa minusta epäilyttävältä. Ensiksikin siksi, että samaa voi sanoa vaikkapa Kiinasta tai Venäjästä. Mutta jos vartijat raiskaavat sinua harjanvarrella, jossain keskivenäläisessä vankilassa tai sinä olet uiguuri ja sinulta hakataan tunnustus jostain rikoksesta, jota et ole tehnyt ja sinut passitetaan uudelleenkoulutusleirille ompelemaan t-paitoja samalla kun vartijat lukevat Maon punaista kirjaa, niin kuinka lohdulliselta nuo Valtaojan mietelmät mahtavat tuntua? Ja siksi toisekseen tämä status quon ihannointi on aina tuntunut epäilyttävältä, koska siitä tulee helposti tapa vaientaa nykyisyyden kriitikot leimaamalle heidät, jonkinlaisiksi myyttiseen menneisyyteen haikaileviksi huru-ukoiksi, joita ei tarvitse ottaa vakavasti. No. Olipa sen asian kanssa miten tahansa, niin se miten asiat ovat juuri nyt ei aina ole paras indikaattori siitä, kuinka asiat ovat huomenna. Jos minä menen pankkiin ja saan sieltä miljoonan euron lainan, niin voin pankkitilini saldoa katsellessani sanoa, etten ole koskaan ollut yhtä rikas kuin nyt. Mutta olisiko pankkitilini saldon tuijottaminen järkevin tapa arvioida vaurauttani, jossa kaikki rahani olisi saatu vain lainaksi?

Paluu_tulevaisuuteen_kuva.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Heaven's Gate Away Team

Keskiviikko 22.9.2021 klo 20.18

Kuuntele podcastina

Cressida Cowell on englantilainen lastenkirjailija, joka tunnetaan parhaiten, Kuinka koulutan lohikäärmeeni kirjojen luojana. Cowell on kirjoittanut muitakin lastenkirjoja, kuten esimerkiksi tarinat Puulatvasten perheestä. Perheeseen kuuluvat isä ja äiti sekä isot kaksoset ja pikku kaksoset. Puulatvasten perheen äiti on valkoinen ja isä musta.

Heavens_gate_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Kaukainen maa

Sunnuntai 22.8.2021 klo 21.57

Kuuntele podcastina

En ole ekspertti Afganistania koskevissa kysymyksissä, joten en lähde maan kohtaloa sen kummemmin analysoimaan. Alla on kuitenkin muutamien poliittisten kommentaattoreiden ja journalistien huomioita USA:n vetäytymisestä Afganistanista, jotka ainakin minusta ovat huomion arvoisia.

Kaukainen_maa_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Kalifaattia odotellessa

Tiistai 10.8.2021 klo 22.32

Kuuntele podcastina

Brittiläinen journalisti ja poliittinen kommentaattori Ed Husain on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan nimeltä Among the Mosques A Journeu Across Muslim Britain, jossa hän vierailee 10 kaupungissa Englannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa tutustuen paikallisiin muslimiyhteisöihin.

Kalifaattia_odotellessa_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Historia toistaa itseään

Maanantai 10.5.2021 klo 22.12

Kuuntele podcastina

Aloin jokin aika sitten lukemaan Ulysses S Grantin muistelmia. Grant oli yhdysvaltalainen kenraali, joka johti pohjoisvaltioiden joukot voittoon Amerikan sisällissodassa, sekä myöhemmin Yhdysvaltain 18 presidentti. Grant sai tulikasteensa Meksikon ja Yhdysvaltojen välisessä sodassa 1840- luvulla, jossa Texas liitettiin Yhdysvaltoihin. Muistelmissaan Grant sanoo vastustaneensa sotaa, vaikka moraalisesta tuomiostaan huolimatta taistelikin maanmiestensä rinnalla meksikolaisia vastaan.

Historia_toistaa_itseaan_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Miehet, jotka raiskaavat naisia

Maanantai 26.4.2021 klo 20.11

Kuuntele podcastina

Ayaan Hirsi Ali on kirjoittanut kirjan nimeltä Prey. Immigration, Islam, and the Erosion of Women’s Rights. Hirsi Alin haastattelun voi katsoa tästä linkistä. Kirjan aihe on kahtalainen. Toisaalta Hirsi Ali pyrkii osoittamaan, että seksuaalirikokset Euroopassa nousivat vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen ja että tuo nousu johtui nimenomaan Eurooppaan tulleista muslimipakolaisista. Toisaalta kirja käsittelee naisten oikeuksien rapautumista Euroopassa yleensä. Ja kuten Hirsi Ali varsin vakuuttavasti osoittaa, johtuu tuo rapautuminen nimenomaan muslimimiesten takapajuisesta suhtautumisesta vastakkaiseen sukupuoleen.  

Miehet_jotka_raiskaavat_naisia_kuva.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/podcast

Suuri muutto

Keskiviikko 7.4.2021 klo 21.39

Kuuntele podcastina

Vuosien 1960 ja 1980 välillä tapahtunutta muuttoaaltoa maaseudulta kaupunkeihin ja Ruotsiin, kutsutaan sosiologiassa suureksi muutoksi. Suuri muutto on yksi merkittävimpiä tapahtumia sodanjälkeisessä Suomessa ja siitä on kirjoitettu useita kirjoja ja tutkimuksia, joista tunnetuin lienee Matti Kortteisen Lähiö, tutkimus elämäntapojen muutoksesta, joka julkaistiin vuonna 1982. Kortteinen, josta tuli myöhemmin kaupunkimaantieteen professori, haastatteli tutkimukseensa vantaalaisen kerrostalolähiön asukkaita ja kuvasi niitä ongelmia ja haasteita, joita maalta muuttaneet suomalaiset kokivat uudessa ympäristössään.

Suuri_muutto_kuva.jfif

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Markkinoiden näkymätön käsi

Keskiviikko 24.3.2021 klo 20.22

Kuuntele podcastina

Akateemikot Clive Hamilton ja Mareike Ohlberg ovat kirjoittaneet mielenkiintoisen kirjan Kiinan vaikutusvallan kasvusta nimeltä Hidden Hand. Exposing how the Chinese communist party is reshaping the world.

Markkinoiden_nakymaton_kasi_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »