Pieniä tarinoita

Jääkiekon SM-Liiga

Maanantai 24.6.2019 klo 23.03

Kuuntele podcastina

Miksei ole olemassa jääkiekon sm-liigaa koskevaa vaihtoehtomediaa? Miksi rahmispossu ei koskaan käsitellyt Frölundan edesottamuksia? Miksi se keskittyi aivan muihin aiheisiin uutisoidessaan länsinaapurimme tapahtumista? Miksi mv-lehdellä ei ole urheilusivuja? Mikseivät IFK, Ilves, Tappara ja Mikkelin Jukurit esiinny sen otsikoissa? Eikö tämä ole vähän ihmeellistä, sillä jääkiekon sm-liiga kuitenkin kiinnostaa Suomessa monia? Luulisi sen kiinnostavan myös mv-lehden lukijoita?

Jaakiekon_sm-liiga_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Venäjä, yhteiskunnan hyvä vihollinen

Tiistai 28.5.2019 klo 15.20

Kuuntele podcastina

Silloin oikein vanhaan aikaan 1970- luvulla Suomessa oli tavattoman vaikeaa käydä keskustelua itänaapurimme imperialistisista pyrkimyksistä maailmalla tai sen vaikutuksesta Suomen sisäpolitiikkaan. Nyt nuo ajat ovat kuitenkin olleet ja menneet ja Venäjästä uskaltavat puhua toimittajien lisäksi jopa poliitikot.

Venaja_yhteiskunnan_hyva_vihollinen_kuva.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/Podcast

Miksi suomalaiset eivät saa lapsia?

Keskiviikko 22.5.2019 klo 13.57

Kuuntele podcastina Osa I Osa II

Suomen alhaiset syntyvyysluvut ovat taas olleet otsikoissa. Viimeksi asian nosti esiin Ilta-Sanomat, joka perusti juttunsa Politico lehden artikkeliin, jossa Suomea verrattiin Japaniin ennätysalhaisten syntyvyyslukujemme tähden.

Keskusteltaessa väestön vähenemisestä jää kuitenkin usein huomaamatta, että alhainen syntyvyys ei ole Suomessa mikään uusi asia, vaan syntyvyys on Suomessa ollut alle 2.1 lasta per nainen (eli tason, jolla väestön määrä pysyisi samana) jo 50 vuotta. Uutta on kuitenkin se, että syntyvyys on parina viime vuonna romahtanut tasolle, jossa se ei ole ollut edes edeltävien 50 vuoden aikana.

Miksi_suomalaiset_eivat_saa_lapsia_kuva_2.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/Podcast

Mitä kolonisaatio on?

Lauantai 27.4.2019 klo 20.25

Kuuntele podcastina

Kun ajattelemme jonkin alueen kolonisaatiota mieleemme tulee usein mustavalkoinen kuva viiksekkäästä englantilaismiehestä, joka polttaa piippua ja lepuuttelee jalkojaan jonkun onnettoman alkuasukkaan päällä. Me ajattelemme, että kolonisaatioon liittyy jonkin alueen valtaaminen väkivalloin ja sen asujaimiston alistaminen vieraan vallan alle. Mutta vaikka kolonisaatioon loppujen lopuksi liittyykin yhden ryhmän alistaminen toisen toimesta, ei kolonisaation tarvitse, ainakaan aluksi, olla erityisen väkivaltaista.

Mita_kolonisaation_on_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/Podcast

Meidän jälkeemme salamanterit

Maanantai 15.4.2019 klo 16.08

Kuuntele podcastina

Monet parhaista kirjoista ja elokuvista ovat sellaisia, joissa kuvataan tulevaisuuden ihmeellistä maailmaa, kuten Blade Runner, Minority report, Avaruusseikkailu 2010 tai Muuntohiili. Tulevaisuuteen sijoittuvissa kirjoissa on lisäksi oma alalajinsa, nimeltä dystopiat. Dystopioissa tulevaisuuden maailma on yleensä joko hajonnut anarkiaan, tullut avaruuden muukalaisten valloittamaksi tai mikä tavallisinta, joutunut jonkin ilkeän valtion tai suuryrityksen valtaamaksi.

Salamanterisota_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/Podcast

NATO, vanhukset ja sadomasokismin lumo

Lauantai 2.3.2019 klo 8.17

Kuuntele podcastina

Muistan sen päivän jona isäni tuli vanhaksi. Ei se tietenkään tapahtunut yhtäkkiä siten, että tiistaina hän oli voimissaan ja keskiviikkona vanha ja raihnas, mutta vaikka isän vanheneminen tapahtuikin vähitellen, niin erään tietyn päivän tiettynä hetkenä minä tajusin hänen vanhentuneen. Tajusin kuinka hitaaksi hän oli tullut ja ymmärsin, ettei hän enää pärjää ilman apua. Isän heikkouden ja avuttomuuden tajuaminen oli hirveän surullista ja on sitä vieläkin, niin kuin heikkouden ja avuttomuuden näkeminen aina on.

NATO_vanhukset_ja_sadomasokismin_lumo_KUVA.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/Podcast

Kenen lauluja laulat?

Perjantai 15.2.2019 klo 10.24

Kuuntele podcastina

Joskus lapsuudessani mieleeni juolahti, että on olemassa vain tietty määrä sanoja ja niiden yhdistelmiä, minkä täytyi tarkoittaa, että on vain tietty määrä lauluja, joita noista sanoista voidaan kirjoittaa. Tuo ajatus tuli mieleeni istuessani Ladamme takapenkillä parkkihallissa Itäkeskuksessa kuunnellen isosiskoni huudattamaa kasettia. En muista mitä musiikkia kuuntelimme, luultavasti se oli Boy Georgea, Duran Durania, Gary Moorea tai jotain muuta vastaavaa, mitä isosiskot tuohon maailmanaikaan kuuntelivat. Muistan kuitenkin, että mitä ikinä kuuntelimmekin, tai paremminkin mitä siskoni kuunteli, niin se oli englanninkielistä, enkä tietenkään tuolloin ymmärtänyt sen sanoista mitään. Ymmärsin vain, että sanoja täytyy olla olemassa rajallinen määrä.

Tauno_Palo_1943.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/podcast

« Uudemmat kirjoitukset