Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Pieniä tarinoita

Ilmastonmuutos

Maanantai 7.8.2023 klo 17.35


Ilmastonmuutos on yksi niistä lukemattomista asioista, joista en tiedä mitään ja joista en siksi mitään kirjoitakaan.

Todettakoon nyt kuitenkin, että minä uskon vakiintuneen selityksen ilmastonlämpenemisestä, eli ilmastonmuutos johtuu vähintään osittain ihmisten toiminnasta ja siitä seuraa kaikenlaisia ongelmia, kuten kuivuutta ja merenpinnan nousua. Mutta kuten sanottu, minä en tiedä tästä asiasta mitään, joten jos haluatte tietää ilmastonmuutoksesta enemmän, pitää tuota tietoa etsiä jostain muualta.

Vaikken aiheesta paljon tiedäkään, niin sen tiedän, että hiilidioksidipäästöjen lisäksi ilmastonmuutokselle on tarjottu toisenlaisiakin selityksiä. Yhden omituisimmista kuulin joitakin vuosia sitten, kun katsoin videota amerikkalaisesta kunnanvaltuutetusta, joka ajeli autollaan muistaakseni Washingtonissa ja kuvasi kännykällään taivasta ja selitti kuinka juutalaiset hallinnoivat säätä avaruuslasereillaan.

No. Teoria se on sekin, mutta oli syy ilmaston lämpenemiseen mikä tahansa, niin voinemme olla melko varmoja, että juutalaisten avaruuslaserit ovat todennäköisimpien selitysten häntäpäässä.

Olen kuitenkin kuullut tuon selityksen useammin kuin kerran, joten ilmeisesti todella on ihmisiä, jotka uskovat ilmastonmuutoksen takana olevan ilkeät juutalaiset avaruuslasereineen. Mutta koska ajatus on niin ilmeisen älytön, olisi erikoista, jos poliitikkojen tai aktivistien alkaessa puhumaan ilmastonmuutoksesta, alkaisivat median edustajat erilaisten asiantuntijoiden säestämänä selittämään, että jaahas, nämä ovat taas näitä antisemitistisiä sekopäitä avaruuslasereineen. Ja että mitään ilmastonmuutosta ei tapahdu, koska ajatus siitä, että ilmastoa voisi muuttaa avaruuslasereilla on niin ilmeisen älytön.

Jos näin kuitenkin tapahtuisi kertoisi se varmaan jotain oleellista, niistä tutkijoista ja toimittajista, jotka koettaisivat selittää vakavia asioita hörhöjen salaliittoteorioiksi.

Siksi onkin omituista, että näin todella on käynyt. Kyse ei vain ole juutalaisten avaruuslasereista tai ilmastonmuutoksesta, vaan kyse on demografisesta muutoksesta, josta puhuminen saa aikaa sen, että toimittajat ja heidän haastattelemansa asiantuntijat todella kirjoittavat pitkiä artikkeleja siitä, kuinka kyseessä on väestönvaihto salaliittoteoria. Joka on aika omituista, koska kuka tahansa voi nähdä väestön vaihtumisen yksinkertaisesti kävelemällä kaupungilla.

Eikä siinä. Varmaan on olemassa jokin salaliittoteoria, joka selittää käynnissä olevan demografisen muutoksen jonkinlaisella globaalin eliitin tai juutalaisten johtamalla salaliitolla. Kenties mukana on avaruuslasereitakin. Mutta mitä sitten? Jos todelliselle ilmiölle keksitään älytön selitys, niin tarkoittaako se, että tuo ilmiö lakkaa olemasta? Entä tarkoittaako väestönvaihto salaliittoteorian olemassaolo, että Suomen ja Euroopan väestö ei vaihdukaan? Ei tietenkään tarkoita.

Euroopan ja Suomen väestö vaihtuu, koska suomalaisten ja eurooppalaisten syntyvyys on ollut jo vuosikymmeniä alle uusiutumistason, jonka lisäksi Suomeen ja Eurooppaan muuttaa uutta väestöä Euroopan ulkopuolelta ja suurella osalla noista muuttajista syntyvyys ylittää uusiutumistason, eli heidän määränsä kasvaa pelkästään siksi, että he saavat enemmän lapsia kuin me.

Mitä väestönvaihtumisen salaliitto aspektiin tulee, niin kyseessä ei ole mikään salaliitto, vaan maahanmuuttoa säätelee lainsäädäntö, josta vastaavat Suomen eduskunta ja hallitus. Toisin sanoen. Suomeen muuttaa ihmisiä ulkomailta siksi, että poliittiset päättäjät haluavat, että Suomeen muuttaa ihmisiä ulkomailta. Ja enemmistö poliitikoista, kuten myös talouselämän vaikuttajista puhuu aivan avoimesti siitä, että he haluavat lisää maahanmuuttoa Suomeen ja kaikki nuo vaikuttajat ja poliitikot ovat epäilemättä tietoisia siitä, että suomalaisten määrä vähenee alhaisen syntyvyyden takia, joten suomalaisten alhaisen syntyvyyden, maahanmuuton ja monien maahanmuuttajaryhmien korkeamman syntyvyyden takia Suomen väestö vaihtuu.

Se miksi tästä asiasta yritetään tehdä salaliittoteoria ei ole tiedossani, mutta oletettavasti tämä salaliitto höpötys tulee noudattamaan samaa kaavaa, kuin niin moni muukin maahanmuuttoon liittyvä asia. Eli toisin sanoen, ensin asian olemassaolo kielletään ja sitten se hyväksytään.

Luultavasti joku kunniallinen henkilö, päätoimittaja tai poliitikko sanoo jossain yhteydessä, että tietysti Suomen väestö vaihtuu, mutta kyse ei ole mistään salaliittoteoriasta, kuten ne populistihörhöt ovat luulleet. Vaan päinvastoin kyseessä on iloinen ja luonnollinen tapahtuma, jonka jälkeen kaikki kunnialliset ihmiset voivat olla sitä mieltä, että tietysti väestö vaihtuu ja se on aivan luonnollista ja hyvääkin ja populistihörhöjä voidaan mätkiä sillä argumentilla, että he ovat yrittäneet vastustaa tätä luonnollista ja hyvää asiaa nimeltä väestönvaihto tahraamalla sen likaisilla ja kaiken lisäksi antisemitistisillä salaliittoteorioillaan.

Jos tällainen takinkääntö tuntuu mahdottomalta, niin huomauttaisin, että näin maahanmuuttokeskustelu toimii. Ensin maahanmuuttoon liittyvät negatiiviset ilmiöt, kuten muslimien korkeammat seksuaalirikosluvut kielletään, ja sitten ne vain hyväksytään ja siinä se.

Syy siihen miksi ihmiset ylipäänsä ovat taipuvaisia uskomaan salaliittoihin on käsittääkseni evoluutiopsykologinen. Jos esi-isämme savannilla kuuli pensaan yöllä kahisevan, saattoi hän ajatella, että kahinan aiheutti susi ja hän kiipesi kalliolle turvaan. Jos pensasta kahisuttikin tuuli, ei hän hävinnyt kalliolle siirtymällä mitään, mutta jos hän ajatteli, että kahisuttelija on tuuli ja se olikin susi, hänet syötiin, eikä hän siirtänyt geenejään eteenpäin. Toisin sanoen, on ollut luonnonvalinnan kannalta edullista nähdä tietoinen olento asioiden takana ja niinpä olemme taipuvaisia näkemään noita olentoja sielläkin missä niitä ei todellisuudessa ole.

No. Olipa salaliittoihin uskomisen perimmäinen syy millainen hyvänsä, niin salaliittoteorioista ja niihin uskomisesta on tullut hyödyllinen lyömäase maahanmuuton puolestapuhujille keskusteltaessa maahanmuutosta taikka demografisesta muutoksesta. Sillä kuten teoria juutalaisten avaruuslasereista osoittaa, ei ole olemassa mitään tärkeää ilmiötä, yhteiskunnallista taikka luonnon, jota joku ei selittäisi jonkinlaisella salaliitolla. Niinpä minkä tahansa konsensuksen vastustajat voidaan tarvittaessa leimata salaliittoteoreetikoiksi, joiden mielipiteet voidaan jättää keskustelun ulkopuolelle, yksinkertaisesti liittämällä heidän mielipiteensä tähän taikka tuohon salaliittoteoriaan.

Tarkoitukseni ei ole sanoa, että tahallaan väärinymmärtäminen tai vastapuolen mustamaalaaminen olisivat vain maahanmuuton puolestapuhujien yksinoikeus, vaan samoihin synteihin syyllistytään aidan tälläkin puolella. Tässä kyseisessä asiassa ongelma ei kuitenkaan ole se, että yksittäinen sosiaalisen median vaikuttaja tai poliitikko toitottaisi jotain sanomaa ja haukkuisi vastustajiaan salaliittoteoreetikoiksi, vaan kyse on siitä, että tuohon toitottamiseen osallistuvat tärkeät instituutiot, joiden luotettavuudella on oikeasti merkitystä.

Demografisessa muutoksessa, tai Euroopan väestön vaihtumisessa, on kyse yhdestä aikamme tärkeimmistä yhteiskunnallisesta ilmiöstä ja sen selittäminen vain sekopäiden hourailuksi nakertaa ihmisten luottamusta niihin instituutioihin, kuten yleisradioon ja akatemiaan, jotka yrittävät selittää todellisia ilmiöitä pois, liittämällä ne tähän tai tuohon salaliittoteoriaan.

Ja vaikka ihmisillä saattaa olla erilaisia käsityksiä noiden instituutioiden tärkeydestä tai hyödyllisyydestä, niin luulen useimpien ihmisten ymmärtävän, että kun luottamus yhteiskunnan instituutioihin rapautuu, koko yhteiskunta rapautuu. Eikä tuota luottamusta ehkä kannattaisi rapauttaa satuilemalla salaliitoista, kun kyse on kuitenkin ilmiöstä, jonka kuka tahansa voi nähdä yksinkertaisesti kävelemällä kaupungilla.

Avainsanat: Blogi/podcast


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini