Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Luettavaa ja kuunneltavaa


Alla on linkkejä muutamille sivustoille, joita itse tapaan
lukea tai kuunnella. Linkittäessäni näitä sivuja omilleni, ei tarkoitukseni ole
sanoa, että Sam Harris, Victor Davis Hanson tai Roger Scruton olisivat kaikessa
oikeassa tai että meidän tulisi omaksua heidän mielipiteensä sellaisenaan.
Tarkoitukseni on vain osoittaa, että keskustelua vaikeistakin aiheista voidaan
käydä sivistyneesti ja että niilläkin (useimmiten konservatiivisilla) tahoilla,
joiden mielipiteisiin emme tavallisesti jaksa kovin syvällisesti keskittyä
saattaa olla järkevää sanottavaa.

Sam Harris

Neurologian tohtori, filosofi ja aikamme tunnetuin ateisti. Sam Harris on
kirjoittanut useita kirjoja, joiden aiheet vaihtelevat islamista vapaaseen tahtoon. Harris tunnetaan Amerikassa aktiivisena yhteiskunnallisena
keskustelijana, jonka podcasti kerää miljoonia kuulioita ympäri maailman. Harris ei niinkään haastattele vieraitaan vaan keskustelee heidän kanssaan. Vieraina podcastissa on ollut toimittajia ja tutkijoita, mutta myös erikoisjoukkojen upseeri, SWAT joukkueen johtaja ja FBI agentti.
Harrisin tyypillisimmät aiheet ovat uskonnot (erityisesti islam), tietoisuus, tekoäly sekä Donald Trumpin haukkuminen.

Alla olevassa podcastissa Harris keskustelee amerikkalaisen yhteiskuntatieteilijän Charles Murrayn kanssa älykkyyden merkityksestä modernissa yhteiskunnasta. Älykkyyden geneettisistä juurista ja yhteiskunnan polarisaatiosta.

Victor Davis Hanson

Professori Hanson on antiikin historioitsija ja sotahistorian asiantuntija, jonka tuotanto ulottuu peloponnesolaissodista toiseen maailmansotaan. Myös Hanson on kotimaassaan aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, mutta hänen
näkemyksenä Donald Trumpista on hyvin toisenlainen kuin Harrisilla.

Alla olevalla luennolla Hanson selittää toisen maailmansodan jälkeistä
maailmanjärjestystä ja siinä kylmänsodan jälkeen tapahtuneita muutoksia.


Douglas Murray (ei kuvassa) keskustelee 2017 julkaistusta kirjastaan Strange deth of Europe: Islam, immigration, identity. Murray on aktiivinen keskustelija Englannissa ja yksi selväsanaisimpia ja sivistyneimpiä maahamanmuutto kriitikoita maailmassa. Haastattelijana toimittaja ja kolumnisti James Dellingpole.

Englantilainen filosofi Roger Scruton keskustelee koservatismista, mitä konservatismi oikeastaan tarkoittaa. Miksi Englanti erosi EU:sta ja mitä se kertoo britteistä ihmisinä ja heidän käsityksestään demokratiasta.

Shall the religious inherit the earth?

Kanadalainen väestötieteilijä Eric Kaufman selittää maailman syntyvyydessä tapahtuneita muutoksia ja mitä niistä seuraa. Hyvin lyhyesti sanottuna syntyvyys laskee kaikilla paitsi uskonnollisilla fundamentalisteilla, jotka perivät maan yksinkertaisesti siksi, että ketään muuta ei ole sitä enää perimässä.

Kuinka Jordan Petersonista tuli kuuluisa? Mark Steynin haastattelussa Jordan Peterson. Petersonin lisäksi on hyvä tutustua myös haastattelijaan, jonka näkemykset maahanmuutosta, islamista ja länsimaisesta sivilisaatiosta ovat aina kuuntelemisen arvoisia.

Sarah Haider. Pakistanista lapsena Yhdysvaltoihin muuttanut nuori nainen, joka on perustanut järjestön Ex Muslims of North America. Haider puhuu sananvapaudesta ja islamin uhasta länsimaisille arvoille, sekä vasemmiston kyvyttömyydestä arvostella islamia. Ja miksi älymystö, jopa liittoutuu islamistien kanssa.

Ayaan Hirsi Ali. Luultavasti aikamme vaikutusvaltaisin feministi ja islam kriitikko kertoo kuinka länsimaalainen maailmankatsomus eroaa islamilaisesta. Ayaan on syntynyt Somaliassa, josta hän muutti ensin Hollantiin ja myöhemmin Amerikkaan, kun Hollanti ei ollut hänelle enää turvallinen. Ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen.

Tommy Robinson. Englannissa vihattu ja rakastettu aktivisti, joka aikanaan perusti EDL:n (English Defence League). Mielestäni mielenkiintoisin seikka Robinsonissa on kuinka paljon häntä on mustamaalattu. Robinson on kirjoittanut erinomaisen kirjan elämästään, eikä hän mitä ilmeisemmin ole rasisti tai äärioikeistolainen, vaikka hänet sellaiseksi halutaankin leimata. Miksi häntä leimataan? Haastattelijana Dave Rubin, jonka ohjelmassa on käynyt paljon muitakin mielenkiintoisia vieraita.

Gad Saad on Libanonista lapsena Kanadaan muuttanut evoluutiopsykologi. Saadilla on ohjelma YouTubessa, jonka nimi on sattuvasti Saad Truth. Alla Saad keskustelee Jihad Wathcin perustajan Robert Spencerin kanssa. Suosittelen myös katsomaan Saadin keskustelun Iranin-ruotsalaisen poliitikon Hanif Balin kanssa.