Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Pieniä tarinoita

Liikkeen suunta

Lauantai 30.9.2023 klo 19.51


Sanna Marin jätti jonkin aikaa sitten kotimaan politiikan ja alkoi monien entisten huippupoliitikkojen tapaan puhumaan työkseen. Ensimmäisen puheenvuoronsa Marin käytti paneelikeskustelussa Montrealissa, jossa entinen pääministeri otti kantaa muun muassa nykypäivän keskustelukulttuuriin ja heikompiosaisten asemaan sanomalla seuraavaa:

”Etenkin naiset ja vähemmistöjen edustajat epäilevät, että voivatko he ryhtyä politiikkaan, koska he kohtaavat vihapuhetta ja uhkailua joka päivä internetissä. Heitä uhkaillaan vain sen takia, että he osallistuvat politiikkaan. Tätä nähdään myös paikallisella tasolla.”

Jos luen hieman rivien välistä, niin voitaneen olettaa, että noita vihapuhujia ja uhkailijoita edustavat erilaiset oikeistolaiset voimat, joiden suomalaisessa kontekstissa katsotaan ryhmittyvän perussuomalaisten ympärille. Mutta mitä konkreettista nuo oikeistolaiset voimat ja perussuomalaiset ovat saaneet aikaan? Mitä on esimerkiksi tapahtunut maahanmuutolle sen jälkeen, kun perussuomalaiset nousi isojen puolueiden joukkoon eduskuntavaaleissa 2011?

No. Ulkomaalaistaustaisten määrä maassamme oli vuonna 2011 250 000 henkeä ja kun perussuomalaiset nousivat hallitusvastuuseen tänä kesänä, se oli yli puoli miljoonaa. Maahanmuuton lisäksi perussuomalaiset ovat olleet jo pitkään huolissaan perheistä ja suomalaisten lisääntymisestä ja jos tarkastellaan syntyneiden lasten määrää, perussuomalaisten noususta tähän päivään huomataan, että vuonna 2011 kantasuomalaisille syntyi yli 55 000 lasta ja vuonna 2022 heitä syntyi alle 39 000.

Myös solmittujen avioliittojen määrä on vähentynyt yli 10 000:lla vuodessa noista perussuomalaisten jytky ajoista. Avioliittojen määrä on pudonnut, vaikka samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistettiin vuonna 2014, jonka lisäksi sukupuolten määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti ja myös muun sukupuoliset ovat astuneet historian näyttämölle ja koulujen oppikirjoihin.

Vuoden 2011 jälkeen Suomessa on sattunut myös ensimmäinen islamilainen terrori-isku ja ulkomaalaisten rikollis- ja nuorisojengit ovat ilmestyneet katukuvaan hakkaamaan ja nöyryyttämään suomalaisia ja eurooppalaisia. Asiaa käsiteltäessä mediassa puhutaan usein ”nuorisojengeistä” ja ”nuorten väkivallasta”, vaikka kaikille lienee jo selvää, että kyse on pääosin afrikkalaisista ja lähi-itäläisistä koostuvista porukoista. Vakaviin ongelmiin on onneksi reagoitu nopeasti ja hallitus kiirehti antamaan julkilausuman, jossa se tuomitsi rasismin, jonka lisäksi rikoslakiin on tulossa pykälä, joka kriminalisoi holokaustin vähättelyn.

Hyvältä näyttää.

Naisten ja vähemmistöjen kasvava ahdinko ei tietenkään ole vain suomalainen ilmiö, vaan samat ongelmat ovat esillä kaikkialla länsimaissa. Ja jos tarkastellaan mitä viime vuosina on tapahtunut, niin ei tuo Marinin huoli aivan perusteeton olekaan.

Esimerkiksi Amerikassa juutalaisvähemmistöön kuuluvan Laura Loomerin Twitter tili suljettiin, PayPal lopetti hänen rahankeruu tilinsä, Über esti Loomeria käyttämästä palveluitaan ja lopulta Loomerin pankkitilikin suljettiin. Neiti Loomer onkin oiva esimerkki vähemmistöön kuuluvasta naisesta, joka joutuu ajojahdin kohteeksi, vain koska yrittää osallistua politiikkaan. Loomer oli ehdolla republikaanien riveistä Yhdysvaltain kongressiin ja hänen kielteiset lausuntonsa islamista johtivat, sekä hänen pankkitilinsä sulkemiseen, kuin potkuihin erinäisiltä sosiaalisen median alusoilta. Tarina ei kerro saiko Loomer pankkitilinsä takaisin, mutta paikka kongressissa jäi lopulta haaveeksi.

Tilejä on suljettu myös meren tällä puolella ja esimerkiksi suositun englantilaisen podcastin nimeltä Triggernometry pankkitili suljettiin ilman selityksiä. Podcastissa on haastateltu muun muassa islamilaisten raiskaajajengien uhreja, sekä ihmisiä, jotka ovat puhuneet trans ideologiaa vastaan. Eivätkä tilien sulkemiset suinkaan ole loppuneet podcasteihin, vaan myös Nigell Faragen, joka on entinen maahanmuutto kriittinen poliitikko ja nykyinen mediapersoona, pankkitili suljettiin, jonka jälkeen 10 muuta pankkia kieltäytyi avaamasta hänelle uutta tiliä. Triggernometrylla on YouTubessa yli puoli miljoonaa tilaajaa ja Farage on sekä rikas, että kuuluisa, joten kyseisillä herroilla on megafonit, joihin huutaa ja ihmisiä, jotka heitä kuuntelevat. Mutta millaisen viestin tämä lähettää tavallisille englantilaisille, jotka eivät ole rikkaita tai kuuluisia, mutta joilla on samanlaisia näkemyksiä asioista kuin Nigell Faragella tai Triggenometryn pojilla?

Ymmärtääkseni viesti on, että olkaa hiljaa.

Jos siirrytään Englannista mannermaalle, niin voimme nähdä millaisia palkintoja jaetaan niille poliitikoille, jotka vetävät tiukkaa linjaa maahanmuuton suhteen.

Inger Støjberg oli Tanskan maahanmuutosta vastaava ministeri vuosina 2015–2019 ja tunnettu kovasta linjastaan vuoden 2015 turvapaikanhakijoita kohtaan. Pari vuotta sitten kova linja kostautui, kun rouva ministeri tuomittiin 60 päiväksi vankeuteen. Støjbergin rikos oli, että hän ei sallinut alaikäisten morsiamien asua aviopuolisoidensa luona turvapaikkakeskuksissa. Oikeutta on käyty muuallakin ja Italian entinen sisäministeri Matteo Salvini, joka onnistui vähentämään merkittävästi Afrikasta tulevaa laitonta siirtolaisuutta, oli hänkin vuonna 2021 oikeudessa, koska ei sisäministerinä ollessaan antanut laittomia maahantulijoita kuljettaneella alukselle lupaa ankkuroida sisilialaiseen satamaan. Ehkä hieman yllättäen Salvinia syytettiin kidnappauksesta.

Mitä Marin sanoikaan käydessään Kanadassa? ”Heitä uhkaillaan vain sen takia, että he osallistuvat politiikkaan.” Miten totta. Jos yrität suojella maasi rajoja, joudut oikeuteen. Jos et, sinulle pedataan työpaikka ajatushautomossa, yliopistossa tai pankissa ja sinäkin voit leikkiä kuuluvasi globaaliin eliittiin.

Ennen kotimaahan palaamista katsotaan vielä, miten vähemmistöistä puhutaan mantereella, jonka maahantulijoiden kidnappaamisesta edellä mainittu Matteo Salvini on ollut syytettynä.

Oheisella videolla Etelä-Afrikan kolmanneksi suurimman puolueen johtaja laulaa kymmenientuhansien kannattajiensa kanssa valkoisten tappamisesta. No. Ihmiset ovat köyhiä ja tyytymättömiä ja ymmärtäähän sen, kun rikollisuus rehottaa ja maan työttömyysprosentti on yli 32 %. Toisaalta valoakin on nähtävissä tunnelin päässä, ainakin jos maan energiaministeriä on uskominen. Herra ministeri on näet valanut uskoa niin sijoittajiin kuin kansalaisiinkin kertomalla, että päivittäin toistuvat 10 tuntia kestävät sähkökatkot loppuvat, jahka ilmat alkavat taas eteläisellä pallonpuoliskolla lämpenemään.

Palataan vielä Marinin puheenvuoroon vihapuheesta ja vähemmistöjen ahdingosta. En tiedä kuinka vilpitön Marin puheissaan on, mutta lienee aiheellista kysyä, mitä tekemistä hänen puheillaan on todellisuuden kanssa? Tai hieman laajemmin. Mitä tekemistä tällä vihapuhe, äärioikeisto, rasismi, populismi narratiivilla on todellisuuden kanssa? Vuoden 2011 jälkeen olemme todistaneet perussuomalaisten Jytkyn, Brexitin, Trumpin ja erilaisten niin kutsuttujen populisti puolueiden nousun Euroopassa. Mutta miten kaikkien noiden Trumppien, Brexittien, persujen ja populistien nousu on näkynyt meidän elämässämme, kulttuurissamme tai politiikassamme?

Nähdäkseni ei mitenkään.

Se mitä isossa kuvassa on tapahtunut, on yhtäältä liberalismin voitto konservatismista ja toisaalta yhteisen hyvän korvautuminen ajatuksella yksilön hyvästä. Nationalismin, kristinuskon ja sosialismin kaltaisten kollektiivisten uskomusjärjestelmien menettäessä merkityksensä ihmisten jokapäiväisessä elämässä, on individualismi muuttunut jonkinlaiseksi kansalliseksi ideologiaksi, jossa korkeimpana hyvänä nähdään yksilön mahdollisuus toteuttaa mieltymyksiään mahdollisimman vapaasti. Politiikassa nämä normienpurkutalkoot näkyvät siten, että suurin osa entisistä konservatiivisista liikkeistäkin on hylännyt vanhat arvonsa ja hypännyt individualistien kelkkaan. Tämä individualismin voittokulku oli nähtävissä muun muassa trans laissa, jossa sukupuolen vaihdosta tuli pelkkä ilmoitusasia ja jonka puolesta kaksi kolmasosaa kokoomuslaisistakin äänesti.   

Näyttääkin siltä, että ainoa asia, joka perinteiselle oikeistolle on jäänyt käteen, on usko laissez-fare kapitalismiin, koska vapaa markkinatalous on ainoa oikeiston perinteisesti kannattamista ideoista, joka on sopusoinnussa vallitsevan individualismin eetoksen kanssa. Yksi perinteisen oikeiston ongelmista on, että se yrittää myydä itsensä keskitien kulkijoina ja tolkun ihmisinä, jotka pysyttelevät kaukana poliittisen kentän äärimmäisiltä laidoilta. Keskitien kulkeminen ja tolkku kuulostavatkin monista hyviltä ja uppoavat varmaan äänestäjiinkin. Keskitien ongelma kuitenkin on, että kun joku rakentaa kuusi uutta kaistaa sinun vasemmalle puolellesi, sinä huomaat olevasi äärioikeistoa, vaikka mielipiteesi eivät olekaan muuttuneet. Ja koska tolkun ihmiset eivät halua olla äärioikeistoa, sinä siirryt kiltisti kolme kaistaa vasempaan ja alat kannattamaan politiikkaa, jota vielä eilen pidit, joko moraalittomana tai trans lain tapaan yksinkertaisesti hulluna.

Perussuomalaistenkaan kaltaiset poliittiset liikkeet eivät saa todellista muutosta aikaan, niin kauan kuin ne ovat sidottuina tuohon aiemmin mainittuun individualismin ja liberalismin ideaan. Esimerkiksi perussuomalaisten islam kritiikki lähtee usein siitä, kuinka takapajuinen ja naisia, sekä seksuaalivähemmistöjä alistava uskonto islam on. Kun sen tulisi lähteä siitä, että se on meille vieras uskonto, joka ei ylipäätään kuulu Suomeen taikka Eurooppaan. Vetoaminen yksilönvapauteen tai johonkin klassisen liberalismin periaatteisiin ei toimi, koska noiden samojen periaatteiden mukaan ihmiset ovat vapaita uskomaan islamiin, käyttämään huivia tai burkaa ja haluamaan sharia lain Suomeen. Kyse ei ole siitä, etteikö islam olisi takapajuinen ja naisia alistava uskonto. Tietysti se on. Mutta esimerkiksi huivin käytön arvostelu, on loppujen lopuksi jonkun tietyn ihmisen pukeutumisen arvostelua ja tosi individualistit voivat aina puolustaa huivin käyttöä noilla individualismin periaatteilla ja arvostella oikeistoa ahdasmielisiksi islamofoobikoiksi, joiden todellisena vaikuttimena ovat rasismi ja erilaisuuden pelko.

Ja kuten tunnettua, syytökset rasismista ja erilaisuuden pelosta saavat oikeiston tyypillisesti nöyristelemään ja pyytämään sanomisiaan kiltisti anteeksi. Kansallismielinen oikeisto, tai mitä siitä on jäljellä, ei pysty tarjoamaan todellista vaihtoehtoa individualisteille, koska se ei pysty sanomaan seuraavaa.

Suomi on suomalaisten maa ja suomalaiset ovat ihmisiä, jotka tuntuvat suomalaisilta. Ihmiset, jotka tuntuvat suomalaisilta ovat valkoisia ihmisiä, joiden historia on tässä maassa. Tämä on se sääntö ja tietysti tähän sääntöön on poikkeuksia, eli on olemassa ihmisiä, jotka eivät ole valkoisia tai joiden historia ei ole tässä maassa, mutta he ovat ihan yhtä suomalaisia kuin minäkin.

Selvyyden vuoksi sanottakoon, että suomalaisuus ei ole mikään ihmisyyden mitta. Jos sinä käyt joskus ulkomailla, niin huomaat, että maailma on täynnä ihmisiä, jotka eivät ole suomalaisia, eivätkä haluakkaan olla ja silti he ovat ihan yhtä paljon ihmisiä kuin minä ja sinä. Eli toisin sanoen, jos sinä hyväksyt sen tosiasian, että myös ihmiset, jotka eivät ole suomalaisia ovat kuitenkin ihmisiä huomaat, että ei ole mitään moraalista pakkoa teeskennellä, että kaikki maahanmuuttajat tai heidän lapsensa olisivat suomalaisia.

Ja jos kansallismieliset eivät pysty sanomaan tuota edellistä, pitäisi heidän kuitenkin pystyä sanomaan jotain. Sillä kuten kanadalainen poliittinen kommentaattori Mark Steyn on todennut: you cant beat something with nothing. Eli suomeksi: jotain ei voi voittaa ei millään. Sillä olipa noista liberaaleista ja individualisteista mitä mieltä hyvänsä, niin liberalismi ja individualismi kuitenkin ovat jotain ja niillä on jonkinlainen agenda. Jotta kansallismieliset eivät koko ajan pelaisi liberaalien säännöillä ja pyytelisi anteeksi, kun liberaalit käskevät heitä pyytämään anteeksi, pitäisi heidän pystyä määrittelemään se suomalaisuus, jonka historian ja kulttuurin ympärille kansallismieliset liikkeet rakentuvat ja jota he sitten puolustavat, niin liiallista individualismia kuin maahanmuuttoa ja islamiakin vastaan.

Kaikki nämä maailman Sanna Marinit purkavat koko ajan, niin suomalaisuutta kuin kaikkia muitakin kollektiivisia identiteettejä, joita ihminen kuitenkin laumaeläimenä tarvitsee. Ja niin kauan, kuin tuolle individualismille ja liberalismille ei ole vastavoimaa, liikkeen suunta ei muutu. 

Jos demografinen muutos ja sen seuraukset ovat sinusta kiinnostavia, voit tukea Tapionkirjaa ja olla mukana lisäämässä ihmisten tietoa demografisesta muutoksesta. Ohjeet tukemiseen löytyvät Tapionkirjan sivuilta välilehdeltä tue tapionkirjaa.

Jos haluat antaa palautetta tai sinulla on muuta asiaa, niin Tapioon ja Tapionkirjaan saa parhaiten yhteyden lähettämällä sähköpostia osoitteseen tapionkirja@tapionkirja.fi

Avainsanat: Blogi/podcast


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini