Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Pieniä tarinoita

Esitelmä maahanmuutosta

Keskiviikko 23.6.2021 klo 20:44


Esitelmä maahanmuutosta

Esitelmä on kuunneltavissa podcast välilehdellä ja Tapionkirjan YouTube kanavalla.

Maahanmuuttajien ja ulkomaalaistaustaisten määrä. Määritelmät tilastokeskuksen käyttämiä.

https://www.stat.fi/tup/maahanmuutto/maahanmuuttajat-vaestossa/ulkomaalaistaustaiset.html

Maahanmuuttaja on henkilö, joka on syntynyt ulkomailla ja jonka molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla. Ulkomaalaistaustainen on henkilö, joka on syntynyt ulkomailla tai Suomessa ja jonka molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi ovat syntyneet ulkomailla.

Toisen polven maahanmuuttajalla tarkoitetaan tavallisesti ulkomaalaistaustaista henkilöä.

Tilastoista on hyvä huomata, että ne laahaavat aina jonkin verran todellisuuden perässä. Tilastokeskuksen luvut ovat vuodelta 2019. Vuonna 2021 maahanmuuttajia on luonnollisesti enemmän. Oleellista on mielestäni huomata liikkeen suunta.

Maahanmuuttajat taustamaan mukaan?

Tämä tilasto uudistui luennon jälkeen, joten luvut ovat hieman suurempia kuin luennolla esitettiin. Luvut ulottuvat siis vuoteen 2020 asti.

https://www.stat.fi/tup/maahanmuutto/maahanmuuttajat-vaestossa/ulkomaalaistaustaiset.html

Ensimmäiset myönnetyt oleskeluluvat

Migrin otsikko on hieman harhaanjohtava, sillä sen mukaan työperäisiä OLE lupia myönnettiin eniten. Mukaan on kuitenkin laskettu lyhytaikaiset kausityöluvat. Kausityöntekijät ovat Suomessa tyypillisesti vain väliaikaisesti 3–6 kuukautta. Ilman kausityölupia perheenyhdistämiset olivat suurin yksittäinen ryhmä. Työperäinen maahanmuutto on kuitenkin kasvussa ja ero perheenyhdistämisten ja työperäisten OLE lupien määrässä on marginaalinen.

https://migri.fi/-/maahanmuuton-tilastot-2020-suomeen-muutetaan-useimmiten-tyon-takia-korona-vaikutti-hakemusten-maaraan

PEW Research Centerin maakohtainen arvio muslimien määrästä Euroopassa ja arvio muslimien määrän kasvusta.

https://www.pewforum.org/2017/11/29/europes-growing-muslim-population/

PEW Research Centerin arvio muslimien ja ei muslimien syntyvyydestä. Ja muslimien ja ei muslimien mediaani-ikä Euroopassa.

Muslimien syntyvyys 2.6 per synnytysikäinen nainen. Ei muslimeilla 1.6 per synnytysikäinen nainen. Muslimien mediaani-ikä 30.4 vuotta ei muslimien mediaani-ikä 43.8 vuotta. Mediaani-ikä tarkoittaa, että puolet väestöstä on mediaani-ikää nuorempia ja puolet sitä vanhempia.

https://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/11/29/5-facts-about-the-muslim-population-in-europe/

Suomalaisten syntyvyys

https://www.stat.fi/tup/maahanmuutto/perheet/syntyvyys.html 

Suomalaistaustaisten syntyvyys tarkoittaa niiden naisten syntyvyyttä, jotka ovat syntyneet Suomessa ja joiden molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt Suomessa. Syntyvyys on suomalaistaustaisilla 1.4

Jos ajatellaan 2000 ihmisen joukko, joista puolet on naisia ja puolet ja miehiä ja kaikki ovat hedelmällisessä iässä, niin 1.4 syntyvyydellä noilla 2000 ihmisellä on 980 lastenlasta. 2.6 syntyvyydellä heillä on 3380 lastenlasta. Lapsenlapsia on nykyisellä syntyvyydellä siis alle puolet synnyttävän ikäluokan määrästä.

Suomen väestö on 5.5 miljoonaa ja mediaani-ikä on 43 vuotta. Koska maahanmuuttajat ovat kantasuomalaisia nuorempia ja noin 14 % lapsista syntyy maahanmuuttajille, voidaan arvioida, että hedelmällisessä iässä olevia kantasuomalaisia (alle 40 vuotiaat) on noin 2 000 000 ja lapsen lapsia heillä olisi alle puolet tuosta määrästä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ellei syntyvyys lähde nousuun ei Suomea enää tämän vuosisadan lopulla ole olemassa. (Luvut tarkastettu 21.12.2022)

Tällä hetkellä alle kouluikäisistä 10 % on ulkomaalaistaustaisia (tai maahanmuuttajia) ja pääkaupunkiseudulla osuus on 25 %.

https://www.stat.fi/til/vaerak/2020/02/vaerak_2020_02_2021-05-28_tie_001_fi.html

Toivottavasti jaksatte kuunnella koko esitelmän ja toivottavasti se herättää ajatuksia.

Avainsanat: Blogi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini