Pieniä tarinoita

Raja railona aukeaa

Keskiviikko 17.11.2021 klo 12:01

Kuuntele podcastina

Viime aikoina on kohistu Valkovenäjältä Puolaan pyrkivistä ihmisistä, jotka ovat kotoisin pääosin Lähi-idästä ja yrittävät nyt paremman elämän toivossa Eurooppaan, ilmeisesti lähinnä Saksaan ja Suomeen. Kriisin taustalla on Valkovenäjä, joka on tuottanut ihmisiä Lähi-idästä ja lähettänyt heidät kohti Puolan ja Liettuan rajoja ilmeisesti vastavetona EU:n Valkovenäjää vastaan suuntaamille pakotteille. 

Raja_railona_aukeaa.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

God Save the Queen

Torstai 4.11.2021 klo 20:09

Alla muutamia linkkejä videoihin ja artikkeleihin, jotka käsittelevät Englannin ja muiden länsimaiden nykytilaa ja demografista muutosta.

God_save_the_queen_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi

Kulttuurinen omiminen

Sunnuntai 24.10.2021 klo 19:59

Kuuntele podcastina

Jokin aika sitten muusikko Chisu nousi otsikoihin julkaistuaan itsestään kuvan, jossa hänen hiuksensa ovat leteillä. Myöhemmin Chisu pyysi lettejään anteeksi, kun oli ymmärtänyt, että letit ovat kulttuurista omimista.

Tapauksesta tuli mieleeni entinen työkaverini, joka muutti töihin Kiinaan, jossa tutustui afrikkalaiseen mieheen, joka oli mukana hiusbisneksessä. Mies osti Kiinasta hiuksia ja vei niitä Afrikkaan, jossa niitä käytettiin hiusten pidennyksiin ja peruukkeihin. Tarina ei kerro tehtiinkö peruukit Kiinassa, vai Afrikassa, enkä suoraan sanoen muista sitäkään mistä Afrikan maasta mies oli tarkkaan ottaen kotoisin. Sen kuitenkin tiedän, että ainakin Nigeriassa hiuslisäkkeet ja hiusten pidennykset ovat kukoistava bisnes. Ja jos joku nyt ihmettelee, että eikö mustia hiuksia löytyisi Afrikastakin, niin kyse on siitä, että kiinalaisten hiukset ovat suoria, kun taas afrikkalaisten kähäriä, ja syystä tai toisesta, juuri suorat hiukset ovat Nigeriassa kuuminta hottia.

Ovatko nuo kiinalaisten suorista hiuksista tehdyt lisäkkeet kulttuurista omimista? Pitäisikö niiden olla? Olisiko maailma sitten parempi paikka?

Kulttuurinen_omiminen_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Paluu tulevaisuuteen

Sunnuntai 10.10.2021 klo 19:05

Kuuntele podcastina

Esko Valtaoja on kuulemma sanonut, että asiat eivät ole koskaan olleet, niin hyvin kuin nyt. Ehkä näin, vaikka rehellisesti sanottuna tuo argumentti vaikuttaa minusta epäilyttävältä. Ensiksikin siksi, että samaa voi sanoa vaikkapa Kiinasta tai Venäjästä. Mutta jos vartijat raiskaavat sinua harjanvarrella, jossain keskivenäläisessä vankilassa tai sinä olet uiguuri ja sinulta hakataan tunnustus jostain rikoksesta, jota et ole tehnyt ja sinut passitetaan uudelleenkoulutusleirille ompelemaan t-paitoja samalla kun vartijat lukevat Maon punaista kirjaa, niin kuinka lohdulliselta nuo Valtaojan mietelmät mahtavat tuntua? Ja siksi toisekseen tämä status quon ihannointi on aina tuntunut epäilyttävältä, koska siitä tulee helposti tapa vaientaa nykyisyyden kriitikot leimaamalle heidät, jonkinlaisiksi myyttiseen menneisyyteen haikaileviksi huru-ukoiksi, joita ei tarvitse ottaa vakavasti. No. Olipa sen asian kanssa miten tahansa, niin se miten asiat ovat juuri nyt ei aina ole paras indikaattori siitä, kuinka asiat ovat huomenna. Jos minä menen pankkiin ja saan sieltä miljoonan euron lainan, niin voin pankkitilini saldoa katsellessani sanoa, etten ole koskaan ollut yhtä rikas kuin nyt. Mutta olisiko pankkitilini saldon tuijottaminen järkevin tapa arvioida vaurauttani, jossa kaikki rahani olisi saatu vain lainaksi?

Paluu_tulevaisuuteen_kuva.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Heaven's Gate Away Team

Keskiviikko 22.9.2021 klo 20:18

Kuuntele podcastina

Cressida Cowell on englantilainen lastenkirjailija, joka tunnetaan parhaiten, Kuinka koulutan lohikäärmeeni kirjojen luojana. Cowell on kirjoittanut muitakin lastenkirjoja, kuten esimerkiksi tarinat Puulatvasten perheestä. Perheeseen kuuluvat isä ja äiti sekä isot kaksoset ja pikku kaksoset. Puulatvasten perheen äiti on valkoinen ja isä musta.

Heavens_gate_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Vieraana Jukka Hankamäki

Sunnuntai 12.9.2021 klo 20:38

Jukka Hankamäen esitelmä ja sitä seuraava keskustelu on nyt kuunneltavissa podcastina Tapionkirjan YouTube kanavalla.

Kiitokset Hankamäelle ja kaikille tilaisuuteen osallistujille. Pähkinänkuoressaan tilaisuuden kulku oli seuraavanlainen. Aluksi Hankamäki esitteli tutkimuksensa (noin. 45 min) ja puolustautui hyökkäystä vastaan, jonka kohteeksi hän oli kirjansa takia joutunut. Sen jälkeen keskustelimme sananvapaudesta ja mediasta ja lopuksi yleisö esitti kysymyksiä.

Pahoittelen tallennuksen vaihtelevaa laatua, josta vastuu on yksin minun.

En ollut koskaan aiemmin tavannut Jukka Hankamäkeä ja täytyy sanoa, että hänet tavattuani hyökkäys häntä ja hänen kirjaansa vastaan tuntuu entistäkin absurdimmalta. Minusta Hankamäki oli intellektuelli ja herramies ja epäilen, että hänen kirjaansa kohdistettu kritiikki ja syytökset naisvihasta johtuivat paljolti siitä, että kriitikot eivät yksinkertaisesti ymmärtäneet mitä Hankamäki kirjoitti. Tai sitten he ymmärsivät asiat tahallaan väärin.

Esitän omat tulkintani niistä kohdista, jotka naisviha syytöksiin johtivat noin 55 minuutin kohdalla. Mielestäni oma tulkintani on älyllisesti rehellinen ja osoittaa sen, että Hankamäellä todella on jotain järkevää sanottavaa yhteiskunnan naisistumisesta ja feminismistä.

Kenties Hankamäen rikos olikin, että hän tuli sanoneeksi sen ensimmäisenä.

Hankamaki_kuva_II.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Podcast

Kaukainen maa

Sunnuntai 22.8.2021 klo 21:57

Kuuntele podcastina

En ole ekspertti Afganistania koskevissa kysymyksissä, joten en lähde maan kohtaloa sen kummemmin analysoimaan. Alla on kuitenkin muutamien poliittisten kommentaattoreiden ja journalistien huomioita USA:n vetäytymisestä Afganistanista, jotka ainakin minusta ovat huomion arvoisia.

Kaukainen_maa_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Kalifaattia odotellessa

Tiistai 10.8.2021 klo 22:32

Kuuntele podcastina

Brittiläinen journalisti ja poliittinen kommentaattori Ed Husain on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan nimeltä Among the Mosques A Journeu Across Muslim Britain, jossa hän vierailee 10 kaupungissa Englannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa tutustuen paikallisiin muslimiyhteisöihin.

Kalifaattia_odotellessa_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Me suvaitsemme itsemme hengiltä

Perjantai 23.7.2021 klo 14:46

Muistan joskus pari vuotta sitten nähneeni jonkun pride tapahtumasta kertovan jutun yhteydessä kuvan naisesta, joka kantoi kylttiä, jossa luki. It’s hard to hate love. Tuohon lausahdukseen, kuka sen nyt sitten kirjoittikaan, kiteytyy, jotain oleellista meidän ajastamme ja suvaitsevaisuuden luonteesta, josta on länsimaissa tullut jonkinlainen uskonnon korvike. Enkä tässä tarkoita suvaitsevaisuutta vain seksuaalivähemmistöjä kohtaan, sillä loppujen lopuksi seksuaalivähemmistöt ovat kaikkein helpoimpia suvaita. Vaan sama suvaitsevaisuuden eetos ja kieli, jolla sitä kuvataan, koskee myös kaikkia mahdollisia Eurooppaan tupsahtaneita etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä, joista jokaisesta meidän tulee virallisen liturgian mukaan olla kiitollinen.

Me_suvaitsemme_itsemme_hengilta.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi

YouTube poisti podcastini

Maanantai 12.7.2021 klo 9:20

Sain YouTubelta viestin sähköpostiini, jonka mukaan videoni (podcastini) Miehet, jotka raiskaavat naisia on poistettu YouTubesta. Selitys oli seuraavanlainen:

YouTube_poisti_podcastini_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi

Riivaajat

Lauantai 10.7.2021 klo 8:51

Mikä meitä riivaa? Meitä ihmisiä. On tullut tavaksi sanoa, että kaikki on nyt paremmin kuin koskaan ennen.  Ja kun se on tullut tavaksi on sen sanominen pakollista. Kaikki muu on kielletty. Ei laissa. Ei tietenkään. Yleensä asioita eivät kiellä lait, vaan tavat. Yhteiskunta ei ole tuolla jossain. Se on minun päässäni ja se on sinun päässäsi. Se on meidän kaikkien päässämme.

Se kai siitä yhteiskunnan tekeekin. Yhteis kunta.

Riivaajat.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Esitelmä maahanmuutosta

Keskiviikko 23.6.2021 klo 20:44

Esitelmä maahanmuutosta

Esitelmä on kuunneltavissa podcast välilehdellä ja Tapionkirjan YouTube kanavalla.

Maahanmuuttajien ja ulkomaalaistaustaisten määrä. Määritelmät tilastokeskuksen käyttämiä.

https://www.stat.fi/tup/maahanmuutto/maahanmuuttajat-vaestossa/ulkomaalaistaustaiset.html

Maahanmuuttaja on henkilö, joka on syntynyt ulkomailla ja jonka molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla. Ulkomaalaistaustainen on henkilö, joka on syntynyt ulkomailla tai Suomessa ja jonka molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi ovat syntyneet ulkomailla.

Luento_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi

Isänmaallisuus ja sen kritiikki

Lauantai 22.5.2021 klo 20:28

Kuuntele podcastina

Viime vuosina tai oikeastaan viime vuosikymmeninä eurooppalaisia ja suomalaisia on peloteltu äärinationalismin vaaroilla. Jos populaarikulttuurissa, elokuvissa tai kirjoissa on haluttu esittää jokin aidosti paha ja vaikuttimiltaan ilkeä ryhmä tai henkilö, ovat kiihkoisänmaalliset hourupäät tarjonneet tavallisesti tuollaisen ryhmän. Nuo roistot kuvataan yleensä joko kaljupäisiksi natseiksi tai sitten he ovat kaikkea erilaista vihaavia populisteja, jotka koettavat päästä vallankahvaan mustamaalaamalla maahanmuuttajia, jotka yleensä ovat tuollaisissa tarinoissa mukavia veikkoja, joiden vaikeudet johtuvat tyypillisesti jostain muusta kuin heistä itsestään.

Isanmaallisuus_ja_sen_kritiikki_kuva.JPG  

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Historia toistaa itseään

Maanantai 10.5.2021 klo 22:12

Kuuntele podcastina

Aloin jokin aika sitten lukemaan Ulysses S Grantin muistelmia. Grant oli yhdysvaltalainen kenraali, joka johti pohjoisvaltioiden joukot voittoon Amerikan sisällissodassa, sekä myöhemmin Yhdysvaltain 18 presidentti. Grant sai tulikasteensa Meksikon ja Yhdysvaltojen välisessä sodassa 1840- luvulla, jossa Texas liitettiin Yhdysvaltoihin. Muistelmissaan Grant sanoo vastustaneensa sotaa, vaikka moraalisesta tuomiostaan huolimatta taistelikin maanmiestensä rinnalla meksikolaisia vastaan.

Historia_toistaa_itseaan_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Miehet, jotka raiskaavat naisia

Maanantai 26.4.2021 klo 20:11

Kuuntele podcastina

Ayaan Hirsi Ali on kirjoittanut kirjan nimeltä Prey. Immigration, Islam, and the Erosion of Women’s Rights. Hirsi Alin haastattelun voi katsoa tästä linkistä. Kirjan aihe on kahtalainen. Toisaalta Hirsi Ali pyrkii osoittamaan, että seksuaalirikokset Euroopassa nousivat vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen ja että tuo nousu johtui nimenomaan Eurooppaan tulleista muslimipakolaisista. Toisaalta kirja käsittelee naisten oikeuksien rapautumista Euroopassa yleensä. Ja kuten Hirsi Ali varsin vakuuttavasti osoittaa, johtuu tuo rapautuminen nimenomaan muslimimiesten takapajuisesta suhtautumisesta vastakkaiseen sukupuoleen.  

Miehet_jotka_raiskaavat_naisia_kuva.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/podcast

Suuri muutto

Keskiviikko 7.4.2021 klo 21:39

Kuuntele podcastina

Vuosien 1960 ja 1980 välillä tapahtunutta muuttoaaltoa maaseudulta kaupunkeihin ja Ruotsiin, kutsutaan sosiologiassa suureksi muutoksi. Suuri muutto on yksi merkittävimpiä tapahtumia sodanjälkeisessä Suomessa ja siitä on kirjoitettu useita kirjoja ja tutkimuksia, joista tunnetuin lienee Matti Kortteisen Lähiö, tutkimus elämäntapojen muutoksesta, joka julkaistiin vuonna 1982. Kortteinen, josta tuli myöhemmin kaupunkimaantieteen professori, haastatteli tutkimukseensa vantaalaisen kerrostalolähiön asukkaita ja kuvasi niitä ongelmia ja haasteita, joita maalta muuttaneet suomalaiset kokivat uudessa ympäristössään.

Suuri_muutto_kuva.jfif

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Markkinoiden näkymätön käsi

Keskiviikko 24.3.2021 klo 20:22

Kuuntele podcastina

Akateemikot Clive Hamilton ja Mareike Ohlberg ovat kirjoittaneet mielenkiintoisen kirjan Kiinan vaikutusvallan kasvusta nimeltä Hidden Hand. Exposing how the Chinese communist party is reshaping the world.

Markkinoiden_nakymaton_kasi_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Painajainen Elm Streetillä

Keskiviikko 10.3.2021 klo 15:06

Uni alkoi verkkaisissa tunnelmissa. Kävelin paljain jaloin vehreässä puutarhassa, jonka kasteesta kosteat ruohonkorret kutittivat jalkapohjiani. Aikani kuljettuani aloin kuulla kahinaa ruohokenttää ympäröivistä vadelmapensaista. Hetken kuluttua niiden kätköistä ilmestyi hyvin istuvaan tummaan pukuun sonnustautunut jänis, joka puisteli huolellisesti ruohonkorret housuistaan, loi minuun moittivan katseen ja veti sivummalle. – Ettekö näe eteenne? jänis kysyi syyttävästi ja minä tiesin jäniksen pukeutumisesta ja äänenpainoista, että hänen kanssaan ei ollut leikkimistä. Avasin suuni pyytääkseni anteeksi, mutta jänis ei jäänyt kuuntelemaan, vaan sanoi. – Tuolla annetaan haastattelua. Katsoin jäniksen osoittamaan suuntaan ja näin edempänä pariskunnan istumassa korituoleissa ja keskustelevan valtavaan mekkoon pukeutuneen haastattelijan kanssa. Tummapukuinen jänis nosti käpälän suunsa eteen vaitiolon merkiksi ja talutti minut varovasti lähemmäksi haastateltavia. – Tämä on tärkeää, hän kuiskasi vakavana. Seistään tässä sivummalla ja kuunnellaan mitä sanottavaa heillä on. Jänis kääntyi haastateltaviin päin, nosti korvansa pystyyn ja jäi tarkkaavaisena kuuntelemaan.

Painajainen_Elm_Streetilla_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Populistit ja heidän salaliittonsa

Sunnuntai 28.2.2021 klo 20:38

Kuuntele podcastina

Viime vuosina otsikoihin on noussut kaksi uuttaa poliittista ryhmittymää, joiden tekemisistä kirjoitetaan toinen toistaan huolestuneempia artikkeleita. Toinen ryhmä ovat populistit, joilla viitataan yleensä puolueisiin ja henkilöihin, jotka ovat huolissaan maahanmuutosta ja islamisaatiosta. Toinen ryhmä ovat puolestaan salaliittoteoreetikot, joiden uutisoidaan uskovan milloin mihinkin hullutukseen ja jotka kannattavat noita populisteja ja heidän hupsuja ideoitaan.

Populistit_ja_heidan_salaliittonsa_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Terveisiä Pariisista

Maanantai 8.2.2021 klo 21:36

Kuuntele podcastina

Maaseudun tulevaisuudessa ilmestyi taannoin Helena Petäistön kolumni, jossa vanha Pariisin kirjeenvaihtaja kertoi, että perussuomalaiset ovat äärioikeistolainen puolue. Kirjoitus menee tuttuun, ”kaikki ovat natseja” kategoriaan, jollaisia ilmestyy lehdissä tasaisin väliajoin. Varsinaisia esimerkkejä perussuomalaisten äärioikeistolaisuudesta on vähänlaisesti ellei siksi lasketa sitä, että perussuomalaiset ovat kaveeranneet muiden Petäistön äärioikeistolaisiksi nimittämien liikkeiden, kuten Ruotsin demokraattien ja Marine Le Penin kansallisen liittouman kanssa. Miksi nuo edellä mainitut liikkeet ovat äärioikeistoa ei jutussa kerrota, mutta kai ne ovat äärioikeistoa, mitä se sitten lieneekään, jos Petäistö niin sanoo.

Terveisia_pariisista_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »