Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Pieniä tarinoita

Don't Call Me White

Lauantai 22.1.2022 klo 21:11

Kuuntele podcastina

Nasdaq, jonka kurssiheilahteluista meilläkin aika ajoin uutisoidaan, on erityisesti teknologiayritysten osakkeita listaava ja niillä kauppaa käyvä arvopaperipörssi. Pörssi on perustettu vuonna 1971 ja nyt siellä puhaltavat uudet tuulet. BBC uutisoi viime heinäkuussa Nasdaqin uusista säännöistä, joiden mukaan Nasdaqiin listautuneiden yritysten johtokunnissa täytyy jatkossa olla ainakin kaksi ei valkoista, naista tai johonkin seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvaa jäsentä tai yrityksen täytyy pystyä selittämään Nasdaqille miksi naisia ja erilaisiin vähemmistöön kuuluvia henkilöitä johtokunnista ei löydy. BBC:n jutun mukaan 75 % pörssiin listautuneista yrityksistä ei jutun kirjoittamisen aikaan täyttänyt kyseisiä vaatimuksia. 

Dont_call_me_white_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Mistä on pienet demokratiat tehty?

Perjantai 14.1.2022 klo 22:21

Kuuntele podcastina

Victor Davis Hanson on amerikkalainen historioitsija, joka on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan nimeltä The Dying Citizen, jossa hän käsittelee poliittisia ja kulttuurisia trendejä, jotka uhkaavat amerikkalaista demokratiaa. Antiikin historioitsijana Hanson lähtee liikkeelle kreikkalaisesta sivilisaatiosta ja sen erityispiirteistä. Hansonin mukaan antiikin Kreikka oli erityinen, koska kreikkalaiset kaupunkivaltiot olivat vapaiden miesten hallitsemia. Tietysti Kreikassa oli orjia, eikä naisilla ollut äänioikeutta, mutta jos kreikkalaisia kaupunkivaltioita verrataan muihin oman aikansa valtioihin, huomataan että ne olivat aivan poikkeuksellisia. Jokaista vähänkin kehittyneempää yhteiskuntaa maailmassa hallitsi tuohon aikaan kuningas, jonka valtaa ei oltu mitenkään rajattu ja jonka vallan selitettiin yleensä olevan peräisin jumalilta.

Mista_on_pienet_demokratiat_tehty.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Viisumipakko Hervantaan

Tiistai 14.12.2021 klo 19:20

Kuuntele podcastina

Amerikkalainen taloustieteilijä Thomas Sowell on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan nimeltä Intellectuals and Society. Sowell puhuu kirjassaan traagisesta maailmankatsomuksesta (tragic vision of life), jonka mukaan ihmiset ovat lähtökohtaisesti epätäydellisiä olentoja ja että sivilisaatio on vain ohut kerros, jota on jatkuvasti varjeltava, niin sen ulkopuolella vaanivalta, kuin meissä itsessämmekin piilevältä barbarialta. Traagisen maailmankatsomuksen mukaan maailman ongelmiin, kuten köyhyyteen, työttömyyteen tai rikollisuuteen on vain vähän täydellisiä ratkaisuja ja täydellisten ratkaisujen sijaan on tyydyttävä kompromisseihin ja vaihtokauppoihin.

Viisumipakko_Hervantaan_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Keski-iän kriisi

Keskiviikko 1.12.2021 klo 15:17

Kävikö pahasti? – Ei tässä mitään, kompastuin vaan. – Joo siinä on se keski-iän kynnys. – Joo, mutta elämä jatkuu. Tavallaan. Pelottaa vaan tää vanheminen ja sillain.  – Ja kaikki ne rutiinit. – Kotona on tylsää ja ahdistaa. – Niin. Sillain määrittelemättömästi? – Niin, juts sillain. Ei oikein jaksais. On ne lapsetkin.  – Montako sulla on? – Yks tai kaks, en oo sillain pitäny kirjaa.

Keski-ika_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Raja railona aukeaa

Keskiviikko 17.11.2021 klo 12:01

Kuuntele podcastina

Viime aikoina on kohistu Valkovenäjältä Puolaan pyrkivistä ihmisistä, jotka ovat kotoisin pääosin Lähi-idästä ja yrittävät nyt paremman elämän toivossa Eurooppaan, ilmeisesti lähinnä Saksaan ja Suomeen. Kriisin taustalla on Valkovenäjä, joka on tuottanut ihmisiä Lähi-idästä ja lähettänyt heidät kohti Puolan ja Liettuan rajoja ilmeisesti vastavetona EU:n Valkovenäjää vastaan suuntaamille pakotteille. 

Raja_railona_aukeaa.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

God Save the Queen

Torstai 4.11.2021 klo 20:09

Alla muutamia linkkejä videoihin ja artikkeleihin, jotka käsittelevät Englannin ja muiden länsimaiden nykytilaa ja demografista muutosta.

God_save_the_queen_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi

Kulttuurinen omiminen

Sunnuntai 24.10.2021 klo 19:59

Kuuntele podcastina

Jokin aika sitten muusikko Chisu nousi otsikoihin julkaistuaan itsestään kuvan, jossa hänen hiuksensa ovat leteillä. Myöhemmin Chisu pyysi lettejään anteeksi, kun oli ymmärtänyt, että letit ovat kulttuurista omimista.

Tapauksesta tuli mieleeni entinen työkaverini, joka muutti töihin Kiinaan, jossa tutustui afrikkalaiseen mieheen, joka oli mukana hiusbisneksessä. Mies osti Kiinasta hiuksia ja vei niitä Afrikkaan, jossa niitä käytettiin hiusten pidennyksiin ja peruukkeihin. Tarina ei kerro tehtiinkö peruukit Kiinassa, vai Afrikassa, enkä suoraan sanoen muista sitäkään mistä Afrikan maasta mies oli tarkkaan ottaen kotoisin. Sen kuitenkin tiedän, että ainakin Nigeriassa hiuslisäkkeet ja hiusten pidennykset ovat kukoistava bisnes. Ja jos joku nyt ihmettelee, että eikö mustia hiuksia löytyisi Afrikastakin, niin kyse on siitä, että kiinalaisten hiukset ovat suoria, kun taas afrikkalaisten kähäriä, ja syystä tai toisesta, juuri suorat hiukset ovat Nigeriassa kuuminta hottia.

Ovatko nuo kiinalaisten suorista hiuksista tehdyt lisäkkeet kulttuurista omimista? Pitäisikö niiden olla? Olisiko maailma sitten parempi paikka?

Kulttuurinen_omiminen_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Paluu tulevaisuuteen

Sunnuntai 10.10.2021 klo 19:05

Kuuntele podcastina

Esko Valtaoja on kuulemma sanonut, että asiat eivät ole koskaan olleet, niin hyvin kuin nyt. Ehkä näin, vaikka rehellisesti sanottuna tuo argumentti vaikuttaa minusta epäilyttävältä. Ensiksikin siksi, että samaa voi sanoa vaikkapa Kiinasta tai Venäjästä. Mutta jos vartijat raiskaavat sinua harjanvarrella, jossain keskivenäläisessä vankilassa tai sinä olet uiguuri ja sinulta hakataan tunnustus jostain rikoksesta, jota et ole tehnyt ja sinut passitetaan uudelleenkoulutusleirille ompelemaan t-paitoja samalla kun vartijat lukevat Maon punaista kirjaa, niin kuinka lohdulliselta nuo Valtaojan mietelmät mahtavat tuntua? Ja siksi toisekseen tämä status quon ihannointi on aina tuntunut epäilyttävältä, koska siitä tulee helposti tapa vaientaa nykyisyyden kriitikot leimaamalle heidät, jonkinlaisiksi myyttiseen menneisyyteen haikaileviksi huru-ukoiksi, joita ei tarvitse ottaa vakavasti. No. Olipa sen asian kanssa miten tahansa, niin se miten asiat ovat juuri nyt ei aina ole paras indikaattori siitä, kuinka asiat ovat huomenna. Jos minä menen pankkiin ja saan sieltä miljoonan euron lainan, niin voin pankkitilini saldoa katsellessani sanoa, etten ole koskaan ollut yhtä rikas kuin nyt. Mutta olisiko pankkitilini saldon tuijottaminen järkevin tapa arvioida vaurauttani, jossa kaikki rahani olisi saatu vain lainaksi?

Paluu_tulevaisuuteen_kuva.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Heaven's Gate Away Team

Keskiviikko 22.9.2021 klo 20:18

Kuuntele podcastina

Cressida Cowell on englantilainen lastenkirjailija, joka tunnetaan parhaiten, Kuinka koulutan lohikäärmeeni kirjojen luojana. Cowell on kirjoittanut muitakin lastenkirjoja, kuten esimerkiksi tarinat Puulatvasten perheestä. Perheeseen kuuluvat isä ja äiti sekä isot kaksoset ja pikku kaksoset. Puulatvasten perheen äiti on valkoinen ja isä musta.

Heavens_gate_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Vieraana Jukka Hankamäki

Sunnuntai 12.9.2021 klo 20:38

Jukka Hankamäen esitelmä ja sitä seuraava keskustelu on nyt kuunneltavissa podcastina Tapionkirjan YouTube kanavalla.

Kiitokset Hankamäelle ja kaikille tilaisuuteen osallistujille. Pähkinänkuoressaan tilaisuuden kulku oli seuraavanlainen. Aluksi Hankamäki esitteli tutkimuksensa (noin. 45 min) ja puolustautui hyökkäystä vastaan, jonka kohteeksi hän oli kirjansa takia joutunut. Sen jälkeen keskustelimme sananvapaudesta ja mediasta ja lopuksi yleisö esitti kysymyksiä.

Pahoittelen tallennuksen vaihtelevaa laatua, josta vastuu on yksin minun.

En ollut koskaan aiemmin tavannut Jukka Hankamäkeä ja täytyy sanoa, että hänet tavattuani hyökkäys häntä ja hänen kirjaansa vastaan tuntuu entistäkin absurdimmalta. Minusta Hankamäki oli intellektuelli ja herramies ja epäilen, että hänen kirjaansa kohdistettu kritiikki ja syytökset naisvihasta johtuivat paljolti siitä, että kriitikot eivät yksinkertaisesti ymmärtäneet mitä Hankamäki kirjoitti. Tai sitten he ymmärsivät asiat tahallaan väärin.

Esitän omat tulkintani niistä kohdista, jotka naisviha syytöksiin johtivat noin 55 minuutin kohdalla. Mielestäni oma tulkintani on älyllisesti rehellinen ja osoittaa sen, että Hankamäellä todella on jotain järkevää sanottavaa yhteiskunnan naisistumisesta ja feminismistä.

Kenties Hankamäen rikos olikin, että hän tuli sanoneeksi sen ensimmäisenä.

Hankamaki_kuva_II.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Podcast

Kaukainen maa

Sunnuntai 22.8.2021 klo 21:57

Kuuntele podcastina

En ole ekspertti Afganistania koskevissa kysymyksissä, joten en lähde maan kohtaloa sen kummemmin analysoimaan. Alla on kuitenkin muutamien poliittisten kommentaattoreiden ja journalistien huomioita USA:n vetäytymisestä Afganistanista, jotka ainakin minusta ovat huomion arvoisia.

Kaukainen_maa_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Kalifaattia odotellessa

Tiistai 10.8.2021 klo 22:32

Kuuntele podcastina

Brittiläinen journalisti ja poliittinen kommentaattori Ed Husain on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan nimeltä Among the Mosques A Journeu Across Muslim Britain, jossa hän vierailee 10 kaupungissa Englannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa tutustuen paikallisiin muslimiyhteisöihin.

Kalifaattia_odotellessa_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Me suvaitsemme itsemme hengiltä

Perjantai 23.7.2021 klo 14:46

Muistan joskus pari vuotta sitten nähneeni jonkun pride tapahtumasta kertovan jutun yhteydessä kuvan naisesta, joka kantoi kylttiä, jossa luki. It’s hard to hate love. Tuohon lausahdukseen, kuka sen nyt sitten kirjoittikaan, kiteytyy, jotain oleellista meidän ajastamme ja suvaitsevaisuuden luonteesta, josta on länsimaissa tullut jonkinlainen uskonnon korvike. Enkä tässä tarkoita suvaitsevaisuutta vain seksuaalivähemmistöjä kohtaan, sillä loppujen lopuksi seksuaalivähemmistöt ovat kaikkein helpoimpia suvaita. Vaan sama suvaitsevaisuuden eetos ja kieli, jolla sitä kuvataan, koskee myös kaikkia mahdollisia Eurooppaan tupsahtaneita etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä, joista jokaisesta meidän tulee virallisen liturgian mukaan olla kiitollinen.

Me_suvaitsemme_itsemme_hengilta.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi

YouTube poisti podcastini

Maanantai 12.7.2021 klo 9:20

Sain YouTubelta viestin sähköpostiini, jonka mukaan videoni (podcastini) Miehet, jotka raiskaavat naisia on poistettu YouTubesta. Selitys oli seuraavanlainen:

YouTube_poisti_podcastini_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi

Riivaajat

Lauantai 10.7.2021 klo 8:51

Mikä meitä riivaa? Meitä ihmisiä. On tullut tavaksi sanoa, että kaikki on nyt paremmin kuin koskaan ennen.  Ja kun se on tullut tavaksi on sen sanominen pakollista. Kaikki muu on kielletty. Ei laissa. Ei tietenkään. Yleensä asioita eivät kiellä lait, vaan tavat. Yhteiskunta ei ole tuolla jossain. Se on minun päässäni ja se on sinun päässäsi. Se on meidän kaikkien päässämme.

Se kai siitä yhteiskunnan tekeekin. Yhteis kunta.

Riivaajat.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Esitelmä maahanmuutosta

Keskiviikko 23.6.2021 klo 20:44

Esitelmä maahanmuutosta

Esitelmä on kuunneltavissa podcast välilehdellä ja Tapionkirjan YouTube kanavalla.

Maahanmuuttajien ja ulkomaalaistaustaisten määrä. Määritelmät tilastokeskuksen käyttämiä.

https://www.stat.fi/tup/maahanmuutto/maahanmuuttajat-vaestossa/ulkomaalaistaustaiset.html

Maahanmuuttaja on henkilö, joka on syntynyt ulkomailla ja jonka molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla. Ulkomaalaistaustainen on henkilö, joka on syntynyt ulkomailla tai Suomessa ja jonka molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi ovat syntyneet ulkomailla.

Luento_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi

Isänmaallisuus ja sen kritiikki

Lauantai 22.5.2021 klo 20:28

Kuuntele podcastina

Viime vuosina tai oikeastaan viime vuosikymmeninä eurooppalaisia ja suomalaisia on peloteltu äärinationalismin vaaroilla. Jos populaarikulttuurissa, elokuvissa tai kirjoissa on haluttu esittää jokin aidosti paha ja vaikuttimiltaan ilkeä ryhmä tai henkilö, ovat kiihkoisänmaalliset hourupäät tarjonneet tavallisesti tuollaisen ryhmän. Nuo roistot kuvataan yleensä joko kaljupäisiksi natseiksi tai sitten he ovat kaikkea erilaista vihaavia populisteja, jotka koettavat päästä vallankahvaan mustamaalaamalla maahanmuuttajia, jotka yleensä ovat tuollaisissa tarinoissa mukavia veikkoja, joiden vaikeudet johtuvat tyypillisesti jostain muusta kuin heistä itsestään.

Isanmaallisuus_ja_sen_kritiikki_kuva.JPG  

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Historia toistaa itseään

Maanantai 10.5.2021 klo 22:12

Kuuntele podcastina

Aloin jokin aika sitten lukemaan Ulysses S Grantin muistelmia. Grant oli yhdysvaltalainen kenraali, joka johti pohjoisvaltioiden joukot voittoon Amerikan sisällissodassa, sekä myöhemmin Yhdysvaltain 18 presidentti. Grant sai tulikasteensa Meksikon ja Yhdysvaltojen välisessä sodassa 1840- luvulla, jossa Texas liitettiin Yhdysvaltoihin. Muistelmissaan Grant sanoo vastustaneensa sotaa, vaikka moraalisesta tuomiostaan huolimatta taistelikin maanmiestensä rinnalla meksikolaisia vastaan.

Historia_toistaa_itseaan_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Miehet, jotka raiskaavat naisia

Maanantai 26.4.2021 klo 20:11

Kuuntele podcastina

Ayaan Hirsi Ali on kirjoittanut kirjan nimeltä Prey. Immigration, Islam, and the Erosion of Women’s Rights. Hirsi Alin haastattelun voi katsoa tästä linkistä. Kirjan aihe on kahtalainen. Toisaalta Hirsi Ali pyrkii osoittamaan, että seksuaalirikokset Euroopassa nousivat vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen ja että tuo nousu johtui nimenomaan Eurooppaan tulleista muslimipakolaisista. Toisaalta kirja käsittelee naisten oikeuksien rapautumista Euroopassa yleensä. Ja kuten Hirsi Ali varsin vakuuttavasti osoittaa, johtuu tuo rapautuminen nimenomaan muslimimiesten takapajuisesta suhtautumisesta vastakkaiseen sukupuoleen.  

Miehet_jotka_raiskaavat_naisia_kuva.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/podcast

Suuri muutto

Keskiviikko 7.4.2021 klo 21:39

Kuuntele podcastina

Vuosien 1960 ja 1980 välillä tapahtunutta muuttoaaltoa maaseudulta kaupunkeihin ja Ruotsiin, kutsutaan sosiologiassa suureksi muutoksi. Suuri muutto on yksi merkittävimpiä tapahtumia sodanjälkeisessä Suomessa ja siitä on kirjoitettu useita kirjoja ja tutkimuksia, joista tunnetuin lienee Matti Kortteisen Lähiö, tutkimus elämäntapojen muutoksesta, joka julkaistiin vuonna 1982. Kortteinen, josta tuli myöhemmin kaupunkimaantieteen professori, haastatteli tutkimukseensa vantaalaisen kerrostalolähiön asukkaita ja kuvasi niitä ongelmia ja haasteita, joita maalta muuttaneet suomalaiset kokivat uudessa ympäristössään.

Suuri_muutto_kuva.jfif

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »