Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Pieniä tarinoita

Maat ja kansat

Maanantai 7.12.2020 klo 22.37

Kuuntele podcastina

Kävin ensimmäistä kertaa elämässäni Viipurissa joskus loppusyksystä 2004. Olin Pietarissa vaihto-opiskelijana ja maahantulokorttini tai passini, en muista enää kumpi, oli jäänyt rajalla leimaamatta ja yliopistolla minua ohjeistettiin hakemaan korttiini uusi leima. Kilttinä ja naivina suomalaisena tein työtä käskettyä ja menin paikallisjunalla Viipuriin ja etsin asemalta käsiini jonkin rajavartiolaitoksen virkailijan, joka antoi kuin antoikin papereihini uuden leiman. Tuolla ensimmäisellä käyntikerralla kaupunki itsessään ei tehnyt minuun kummoistakaan vaikutusta. Oli marraskuu, satoi räntää, kadut olivat kuoppaisia ja juna-aseman yläkerrassa nukkui kodittomia lapsia pattereihin nojaten.

Maat_ja_kansat_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Rakenne ja toiminta

Maanantai 23.11.2020 klo 22.16

Kuuntele podcastina 

Sosiologiassa sanotaan usein, että yhteiskunta on rakennetta ja toimintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sinä synnyt valmiiseen maailmaan, jossa kaikki tavat, lait ja uskomukset ovat jo valmiina olemassa ja kasvaminen on paljolti vain noiden tapojen, lakien ja uskomusten omaksumista. Yhteiskunnan rakenne on siis yksinkertaisesti se valmis maailma, joka olisi ollut olemassa, vaikka sinä et siihen olisi koskaan syntynytkään. Rakenteen lisäksi on kuitenkin vielä toiminta, eli yksittäiset ihmiset, jotka omalla käytöksellään pitävät tuota rakennetta pystyssä.

Rakenne_ja_toiminta_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Keisarin uudet aatteet

Lauantai 7.11.2020 klo 19.11

Kuuntele podcastina

Luin joskus Roger Scrutonin kirjan nimeltä How to be a conservative ja kirjasta jäi mieleeni kohta, jossa Scruton muisteli kuinka edistyksellistä väkeä Englannin yliopistoissa oli jo 40 vuotta sitten. Oli vuosi 1979 ja Margaret Thatcher oli juuri valittu Ison-Britannian pääministeriksi. Scruton kertoo kirjassaan, millainen riemu yliopiston henkilökunnan keskuudessa repesi, kun he kuulivat Thatcherin valinnasta pääministeriksi.

Vihdoinkin joku, jota vihata!

Keisarin_uudet_aatteet_kuva.jpeg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Mies, jonka nimi on Jukka Hankamäki

Torstai 29.10.2020 klo 21.45

Kuuntele podcastina

Viime vuosina on puhuttu paljon totuuden jälkeisestä ajasta ja valemediasta, jolla tarkoitetaan yleensä niin sanottua vaihtoehtomediaa, josta tunnetuin esimerkki meillä Suomessa lienee MV-Lehti ja sen nyt jo edesmennyt perustaja Ilja Janitskin.

Vaihtoehtomedioiden lisäksi huolta ovat herättäneet netin salaliittoteoriat ja trollit, joiden takana katsotaan yleensä olevan Venäjän, Donald Trumpin tai erilaisten kansallismielisten poliittisten liikkeiden kaltaisia voimia. Yhteistä kaikille näille Trumpeille, trolleille, kansallismielisille ja venäläisille katsotaan olevan, että he eivät välitä totuudesta, vaan pelaavat häikäilemätöntä peliään kasvattaakseen omaansa tai oman viiteryhmänsä valtaa johtamalla kansalaisia harhaan valeuutisillaan.

Lisäksi kaikkia näitä tahoja yhdistää oikeistolainen maailmankuva ja niin Trumpin kannattajia kuin Euroopan kansallismielisiä liikkeitäkin nimitetään usein äärioikeistoksi, populisteiksi tai valkoisen ylivallan kannattajiksi.

Mies__jonka_nimi_on_Jukka_Hankamaki_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Chicks with dicks

Tiistai 13.10.2020 klo 22.31

Kuuntele podcastina

Sosiologiassa valta määritellään A:n kyvyksi saada B tekemään jotain, jota B ei ilman A:ta olisi tehnyt. Toisaalta valta on tietysti myös negatiivista, eli valtaa on myös A:n kyky saada B olemaan tekemättä jotain, jonka hän olisi muuten tehnyt.

Viime vuosina otsikoihin nousseet transgenderismi, sukupuolen sisältävien ammattinimikkeiden poistaminen ja sukupuolineutraaliksi suunniteltu uusi henkilötunnus ovat oivia esimerkkejä vallankäytöstä. Varsinkin sellaisesta vallankäytöstä, joka teeskentelee olevansa jotain muuta kuin vallankäyttöä.

Chicks_with_dicks_kuva.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Keskustelu

Sunnuntai 4.10.2020 klo 18.34

– Niin, tämä Juicen Leskisen kappale Hauho, on mielenkiintoinen. – Niin muistan käyneenikin joskus Hauholla, olin kotimatkalla ja pysähdyin ostoksilla paikallisessa K-kaupassa. – Näitkö sen kirkon, josta Juice kappaleen alussa laulaa? – En muista aivan tarkkaan ja tästä käynnistäkin on jo aikaa. Itse asiassa kyseessä saattoi olla Alko, eikä K-kauppa. Ja jos olen aivan rehellinen sekin taisi olla Pälkäneellä. – Hyvältä näyttää ystäväiseni, hyvältä näyttää.

Keskustelu_kuva.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Unet valveiden välissä

Sunnuntai 27.9.2020 klo 18.46

Muusikot voihkivat lavalla. – Vittu et mä hajoon ja kaikki on niin vaikeeta! Seuraavaksi lavalle nousi joku lapsenkasvoinen homo, joka pyöritti persettään ja näytti ärsyttävältä. Sitten juontaja sanoi wuhuu! Ja toisteli sanaa rohkea.

Keikan jälkeen juotiin kuoharia ja annettiin haastatteluja. Jossain lähellä epäilyttävän nuori tyttö imi artistin munaa. Tapaus jakoi mielipiteet, mutta yleisesti ottaen siitä tajuttiin olla hiljaa.

Tyttöhän saattoi olla rohkea.

Unet_valveiden_valissa_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Esineet liikkuu, kun ei katsele

Maanantai 21.9.2020 klo 22.13

Kuuntele podcastina

Donald Hoffman on kognitiotieteen professori Kalifornian yliopistossa, joka on kirjoittanut erinomaisen ja lievästi sanottuna poikkeuksellisen kirjan nimeltä Case against reality. Hoffmanista puhuttaessa on hyvä tietää, että hän ei ole mikään huuhaa Innannen, vaan arvostettu tiedemies, joka on julkaissut yli sata vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia.

Hoffmanin teesi kuitenkin on, ja hän esittää sen varsin vakuuttavasti, että todellisuus on illuusio.

Esineet_liikkuu_kun_ei_katsele_kuva.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/podcast

Meidän aikamme sankari

Torstai 10.9.2020 klo 12.57

Juttu on niin, että minä todella olen ihan tavallinen mies. 31-vuotias, naimaton ja niin edelleen. En ole kiinnostunut politiikasta tai muusta erikoisesta, vaan Stand Up komiikasta ja punaviineistä. Olen kasvanut ihan tavallisella alueella, ihan tavallisessa perheessä. Vaaleissa äänestän, silloin kun äänestän vihreitä tai jotain pienpuoluetta, jonka ehdokkaat eivät koskaan mene läpi.

Meidan_aikamme_sankari_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Miehet, jotka ovat rasisteja

Sunnuntai 30.8.2020 klo 10.48

Kuuntele podcastina

Joe Bidenin varapresidenttiehdokas Kamala Harris sanoi Yhdysvaltojen demokraattien puoluekokouksessa, pitämässään puheessa että rasismiin ei ole rokotetta ja kertoi värisevällä äänellä, että Amerikassa on paljon tekemistä rasismin vastaisessa taistelussa.

Ketään ei häirinnyt, että Harris pääsi varapresidenttiehdokkaaksi, ja Bidenin iän huomioon ottaen mahdollisesti myös presidentiksi lähinnä siksi, että hän on tummaihoinen.

Miehet_jotka_ovat_rasisteja_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Isoisän hinttipussi

Keskiviikko 19.8.2020 klo 20.25

Kuunntele podcastina

Isoisän hinttipussi on Juice Leskisen vuonna 1985 julkaisema mukaelma Tapio Rautavaaran 50- luvun alussa levyttämästä laulusta nimeltä Isoisän olkihattu. Sekä hinttipussi, että olkihattu ovat omalla tavallaan hyviä kappaleita, jotka kertovat jotain oleellista suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta.

Isoisan_hinttipussi_kuva.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/podcast

Novelleja

Perjantai 7.8.2020 klo 17.09

Kuuntele podcastina

Novellikokoelma Valkoinen kuolema ja muita kertomuksia tarinoita demografisesta muutoksesta on nyt myynnissä. Kokoelma sisältää yhdeksän novellia, joista kolme on aiemmin julkaisemattomia ja kuusi on julkaistu aiemmin tapionkirjan sivuilla.

Novellit_kansi_jpg.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Ihmiset ja heidän historiansa

Tiistai 4.8.2020 klo 19.31

Kuuntele podcastina

Yksi historian suurista kysymyksistä on. Miksi teollinen vallankumous alkoi juuri Englannissa? Eikä esimerkiksi Kiinassa, Intiassa tai Lähi-Idässä. Teollista vallankumousta pidetään yleisesti ihmiskunnan historian merkittävimpänä tapahtumana ja se merkitsi rautateitä, kapungistumista, lapsikuolleisuuden laskua ja elintason ennennäkemätöntä nousua.

Ihmiset_jotka_ovat_erilaisia_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Mystinen metsätyömies

Sunnuntai 5.7.2020 klo 20.04

Kuuntele podcastina

Maahanmuuttoa perustellaan yleensä kahdella eri tavalla. Moraalilla ja taloudella, joista jälkimmäinen on niin sanottu isojen poikien perustelu, jota ohjaavat vain kylmät faktat ja talouden realiteetit, eikä suinkaan mikään idealistinen haihattelu, jonka monet kokevat olevan niin sanotun humanitaarisen maahanmuuton taustalla. Taloudellista perustelua on käyttänyt esimerkiksi Aalto yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen, joka tarjosi taannoin työperäistä maahanmuuttoa yhdeksi ratkaisuksi velkaantuneen valtiontalouden pelastamiseksi.

Argumentti työperäisen maahanmuuton puolesta on suunnilleen seuraavanlainen.

Mystinen_metsatyomies_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Hämeenlinna Tampere

Torstai 2.7.2020 klo 19.34

Tilasin kupin kahvia. Istuin vakiopaikalleni ravintolavaunuun ja avasin päivän lehden. Olen sillä tavalla vanhanaikainen kaveri, että tilaan lehden paperiversiota ja luen sitä junassa. Lehden etusivulla oli juttu tamperelaisesta miehestä, joka rikkoi stereotypioita. Hän oli nainen.

Mietin, että tämä ei voi kestää ikuisesti.

Hameenlinna_Tampere_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Tampere - Hämeenlinna all night long

Tiistai 30.6.2020 klo 15.58

Torstai iltapäivä junan ravintolavalunussa ja pöydälle unohtunut Hesari. On vaikea välttyä tunteelta, että katselee sivilisaation rappiota. Lehdessä haastatellaan nuorta miestä, joka ei aio hankkia lapsia. Jutussa haastatellaan myös toista miestä, joka on toimittajan mukaan kantanut kortensa kekoon. Hänellä on kaksivuotias tytär. 

Tampere_Hameenlinna.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Miehet, jotka kannattavat ylivaltaa

Sunnuntai 14.6.2020 klo 23.27

Kuuntele podcastina

Amerikkaa ovat viimeiset pari viikkoa ravistelleet mellakat, jotka saivat alkunsa George Floyd nimisen mustan miehen kuoltua pidätystilanteessa Minneapolisissa. Kaikki ovat olleet yksimielisiä siitä, että poliisi toimi tilanteessa väärin ja paikalla olleet neljä poliisia erotettiin välittömästi ja Derek Chauvin, poliisi joka piti polveaan Floydin niskalla yli seitsemän minuuttia on saanut syytteen murhasta.

Tapaus ja sitä seuranneet mellakat on asetettu osaksi tarinaa, jossa poliisiväkivalta ja rakenteellinen rasismi ovat Yhdysvalloissa arkipäivää. Floydin tapaus onkin aiheuttanut laajoja levottomuuksia Amerikassa, jossa väkijoukot ovat ryöstäneet ja polttaneet kauppoja, sekä hakanneet ja murhanneet ihmisiä, jotka ovat yrittäneet estää ryöstelyä tai sattuneet vain olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. Rasismi syytöksiä ei ole mitenkään hillinnyt se, että kaksi paikalla olleesta neljästä poliisista ei ollut valkoisia.

Miehet_jotka_kannattavat_ylivaltaa_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Manner alla julman auringon

Keskiviikko 27.5.2020 klo 22.16

Kuuntele podcastina

Ranskalainen väestötieteilijä Stephen Smith on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan nimeltä The Scramble For Europe. Young Africa on its way to the old continent. Kirjan englanninkielinen nimi Scramble for Europe, viittaa vuonna 1885 pidettyyn Berliinin konferenssiin, jossa päätettiin kuinka Afrikka jaetaan eurooppalaisten suurvaltojen kesken. Tuota Afrikan jakoa kutsuttiin nimellä Scramble for Africa.

Manner_alla_julman_auringon_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Huomioita demografisesta muutoksesta

Maanantai 18.5.2020 klo 16.35

Kuuntele podcastina

Vuonna 1683 itävaltalaiset pysäyttivät Turkin armeijat Wienin porteille ja seuraavat kolme vuosisataa Wienin portit merkitsivät eurooppalaisille muistutusta siitä kuinka lähelle ja kuinka vähän aikaan sitten muslimivalloittajat pääsivät Euroopan sydäntä. Toinen merkittävä taistelu, jonka tärkeyttä aiemmat sukupolvet korostivat käytiin lähes tuhat vuotta aiemmin vuonna 732 Etelä-Ranskan Pointiersissa, jossa Kaarle Martel viimein pysäytti arabien etenemisen. Klassisen historiateoksen, Rooman valtakunnan nousu ja tuho kirjoittanut Englantilainen historioitsija Edward Gibbon onkin sanonut Pointiersin taistelun merkityksestä, että jos Martel olisi hävinnyt taistelun Oxfordin kouluissa opiskeltaisiin nyt Koraania.

Huomioita_demografisesta_muutoksesta_kuva.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Baby baby its a wild world

Perjantai 8.5.2020 klo 22.12

Kuuntele podcastina

Taiteessa on jotakin ihmeellistä. Tai ainakin hyvässä taiteessa. Mikä se jokin on, joka siinä on niin ihmeellistä ei kuitenkaan ole selvää. Se vain on tai sitten sitä ei ole ja mistä se jokin tulee, on ainakin toistaiseksi hämärän peitossa.

Muistan kuinka luin 13 vuotiaana Sinuhe egyptiläisen ja Länsirintamalta ei mitään uutta. Niissä oli se jokin, niin kuin oli Tuntemattomassa sotilaassa ja Arktisessa hysteriassakin. Varsinkin Arktisen hysterian ensimmäisen osan prologi teki minuun lähtemättömän vaikutuksen lukiessani kirjan ensimmäistä kertaa 18 vuotiaana. Kuvaillessani lukukokemustani kaverilleni, sille ainoalle, jonka kanssa puhuin kirjallisuudesta. Sanoin, että kirjan prologi, joka oli nimeltään köyhät, kuvasi asioita juuri niin kuin ne todella olivat. Eivät niin kuin asiat olivat joltakin kantilta katsottuna, vaan kirkkaasti juuri sellaisena kuin maailma oli, kaiken paskan jauhamisen takana.

Baby_baby_its_a_wild_world_kuva.png

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/podcast

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »