Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Pieniä tarinoita

Huppu

Tiistai 28.4.2020 klo 20.54

Siitä on jo aikaa. Olin silloin kuudentoista ja lukion ensimmäisellä luokalla. Sen ikäisenä, kun on aikuistumassa, mutta ei vielä aikuinen. Siinä iässä mieleen tulee monia asioita, joita ei aiemmin ole osannut ajatella. Ne todella tulevat mieleen, ilmestyvät sinne kuin itsestään kenenkään kutsumatta. Kai se liittyy kasvamiseen. Aivan niin kuin pituuden lisääntyessä näkee asioita, jotka ovat ennen jääneet aikuisten selkien taa piiloon, niin älyn kasvaessa aivot alkavat pohtia asioita, joita ei ennen ole tullut ajatelleeksikaan.

Huppu_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Ajatuksia korona Suomesta

Keskiviikko 15.4.2020 klo 22.47

Kuuntele podcastina

Koulut suljettiin kuukausi sitten ja lapset siirrettiin etäopetukseen. Maamme ulkorajat pantiin kiinni ja uusimaakin ehti olla muutaman viikon suljettuna. Kaikki kynnelle kykenevät on siirretty etätöihin ja kymmeniä tuhansia ihmisiä on lomautettu, julkiset tapahtumat on peruttu ja ravintolat pysyvät näillä näkymin kiinni ainakin toukokuun loppuun.

Suurin osa suomalaisista, minä mukaan lukien, on hyväksynyt hallituksen toimet välttämättömänä pahana kamppailussa herkästi tarttuvaa ja potentiaalisesti tappavaa tautia vastaan. Kaikki ymmärtävät, että meidän täytyy eristäytyä, koska yhteinen hyvä sitä vaatii, mutta kaikki ymmärtävät myös, että emme voi jatkaa eristynyttä elämäämme loputtomasti.

Ajatuksia_korona_Suomesta_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Laman lapset

Torstai 2.4.2020 klo 22.55

Kuuntele podcastina

1990- luvun lamasta alkoi muutos, jonka merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle on ollut vähintään yhtä suuri kuin 1960- luvulla alkanut maaseudun tyhjeneminen.

Lamasta alkanut muutos oli alkujaan taloudellinen, mutta toimeentuloedellytysten muuttuminen aiheutti myös elämäntapojen muutoksen, josta Suomi ei ole vieläkään toipunut. 90- luvun laman seurauksena työttömyydestä, joka oli aiemmin ollut lyhytkestoista ja ohimenevää tuli pysyvä ilmiö, jonka ei koskaan odotettukaan päättyvän. Tämä oli historiallisesti aivan uutta, sillä aiemmin joutilaana saattoivat olla vain kaikkein rikkaimmat ja tavallisille ihmisille työttömyys oli merkinnyt puutetta ja kurjuutta.

Laman_lapset_kuva.gif

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/podcast

Miehet, jotka syövät toffeeta

Perjantai 20.3.2020 klo 22.22

– On vaikea analysoida kulttuuria, jossa elää. – Niin, se on vähän kuin ilma jota hengitämme. – Metsää puilta ja niin päin pois? – Aivan. Jokainen on normanni ja hyvä ihan sillain omana itsenään. – Normanni? – Vapauksien vastustaminen on taantumusta. – Se ei ole rationaalista! – Ja rationaalista on oltava ja itsensä pitää löytää.

– Mutta silti. – Niin. Silti.

Miehet_jotka_syovat_toffeeta_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Ameriikan raitti

Tiistai 10.3.2020 klo 22.12

Kuuntele podcastina

1960- lukua pidetään yhtenä historian murroskohdista, jolloin vanhat normit murtuivat ja lupaus valoisemmasta tulevaisuudesta tuntui todella mahdolliselta.

Tuota 60- luvulla alkanutta muutosta ja sen vaikutuksia amerikkalaiseen yhteiskuntaan tarkastelee Christopher Caldwell kirjassaan Age of Entitlement: America Since the Sixties. Caldwellin mukaan monet perustavanlaatuisimmista muutoksista, jotka saivat alkunsa 60- luvulla liittyivät lainsäädäntöön, jonka tarkoitus oli lopettaa rotusorto Yhdysvaltain etelävaltioissa. Rotusorron lopettamisella oli pitkäkestoisia ja ennalta arvaamattomia vaikutuksia, koska tuon sorron lopettamiseksi valtiolle annettiin valtuuksia ja tehtäviä, jollaisia sillä ei ollut milloinkaan rauhan aikana ollut.

Ameriikan_raitti_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Paranoia

Lauantai 29.2.2020 klo 9.31

Vasta kun pelko on jatkuvaa ymmärtää mitä se todella on. Siitä ei ole pakotietä, koska se on kaikki, eikä sen ulkopuolella ole mitään minne paeta.

Alussa oli uni. Vai onko mitään alkua olemassakaan? Ehkä minä muistan väärin. Ehkä kaikki on aina ollut näin, eikä sellaista normaalia todellisuutta, jossa minäkin kuvittelen eläneeni, ole koskaan ollutkaan. Ehkä kaikki hyvä onkin vain kuvitelmaa ja painajainen on se mihin me heräämme, eikä toisin päin.

Huuto.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Nuoruuteni Pariisi

Keskiviikko 12.2.2020 klo 19.29

Kahvilan vessaan oli kirjoitettu: Huora on sperma huora. Sen kahvilan omisti kaksi muoria. Sitten he möivät sen vietnamilaiselle pariskunnalle. Ruokalista oli kuitenkin sama.

Makkarapannu ja kahvi ilman.

Kahvilan nimi oli Pihvipalli. Sitä ei enää ole. Ostari on purettu ja tilalle rakennettu kerrostaloja.

Se oli minun nuoruuttani. Vuosaareen ei päässyt metrolla, eikä kännyköitä ollut. Ja silti. Muistoissani on aina kevät. Kaikki oli vasta alussa, puhkeamassa juuri kukkaan. Kohta saimme omat puhelimetkin.

Minne se kaikki oikein meni?

Jokainen kysyy tuon saman kysymyksen. Ja tulee aina kysymäänkin.

Nuoruuteni_pariisi_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Miten asioista puhutaan

Lauantai 1.2.2020 klo 15.06

Kuuntele podcastina

Iltalehti kertoi 26.1.2020 pääkirjoituksessaan, että hallituksen työllisyystoimet ontuvat, koska se ei ole edistänyt riittävällä tavalla työperäistä maahanmuuttoa. Jutussa kerrotaan Närpiöläisestä kasvihuoneesta, joka seisoo tyhjillään, koska vietnamilaisten poimijoiden oleskelulupien myöntäminen viipyy. Puutarhaviljelystä kerrotaankin jutussa seuraavaa.

”Suomessa ei enää puutarhaviljelijöiden kohdalla sovelleta työntekijöiden saatavuusharkintaa, eli selvitetä sitä, löytyisikö työpaikkaan tekijöitä Suomesta tai muista EU-maista. Saatavuusharkinnasta on luovuttu muun muassa siksi, että suomalaisille työttömille työ kasvihuoneissa ei kelpaa, ja siksi yrittäjien pitää etsiä työntekijät muualta.”

Tämä on osa niin sanottua suomalaiset ovat laiskoja ja ulkomaalaiset ahkeria narratiivia, jossa vastakkain ovat ahkera työssäkäyvä maahanmuuttaja ja laiska suomalainen työtön. Kuitenkin maahanmuuttajien työllisyysaste on 10 – 20 % matalampi kuin kantaväestön riippuen tilastointitavasta. Puutarha-alalla lähtöpalkka on 8,91€ tunnissa, joka tekee tuollaiset 1500 € kuukaudessa, jos töitä on koko ajan. Tämä on siis palkka ennen veroja.

Miten_asioista_puhutaan_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Historia tuo aikamme vitsaus

Tiistai 21.1.2020 klo 21.57

Kuuntele podcastina

Mitä väliä on historialla? Ihmiset kysyvät joskus. No. Minäpä kerron mitä väliä sillä on.

Me ajattelemme usein, että historia on tarina valkoisia peruukkeja käyttävistä miehistä heiluttelemassa puuterihuiskujaan jossain käsittämättömässä menneisyydessä. Mutta ei se ole. Historia on tarina siitä miksi asiat ovat niin kuin ne ovat ja siksi menneisyyden tulkinnoista käydään jatkuvaa kamppailua.

Yksinkertainen esimerkki menneisyydestä voisi vaikka olla tuttavapariskuntani, Matin ja Maijan vierailu luonani Tampereella.

Historia_tuo_aikamme_vitsaus_kuva.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Naiset jotka rakastavat lapsia

Torstai 2.1.2020 klo 23.17

Kuuntele podcastina

Joulun ja uudenvuoden laiskoina välipäivinä sattui käsiini Winston Churchillin elämäkerta, joka oli jostain syystä löytänyt tiensä isäni kirjahyllyyn. Totuuden nimessä on myönnettävä, että tuo tuhatsivuinen kirjajärkäle jäi minulta lukematta, mutta suurmiehen lapsuudesta ehdin sentään saada jonkinlaisen kuvan. Churchill oli syntynyt vuonna 1874 hyvin yläluokkaiseen englantilaisperheeseen. Tai ainakin puoliksi englantilaiseen, sillä hänen äitinsä oli amerikkalainen. Churchillin lapsuus oli monella lailla tyypillinen sekä hänen ajalleen, että luokalleen. Hänen kasvatuksestaan huolehti lähinnä lastenhoitaja kunnes pikku Churchill lähetettiin kahdeksanvuotiaana sisäoppilaitokseen, jossa kuri oli kovaa ja rangaistukset ankaria. Käytännössä Churchillin vanhemmat jäivät hänelle etäisiksi, kuten kai oli tarkoituskin, ja hänet kasvattivat lastenhoitajat ja opettajat.

Naiset_jotka_rakastavat_lapsia_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Aivoni ajattelevi

Keskiviikko 18.12.2019 klo 18.12

Kuuntele podcastina

Mielestäni yksi Kurt Vonnegutin parhaista kirjoista on Äiti yö, josta on tehty myös saman niminen varsin onnistunut filmatisointi pääosassaan Nick Nolte. Eräässä mieleenpainuvassa kohtauksessa kirjan päähenkilö Howard on israelilaisessa vankilassa odottamassa oikeudenkäyntiä, jossa häntä syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan. Kirjan päähenkilö on mennyt ennen toista maailmansotaa naimisiin saksalaisen naisen kanssa ja sodan ajan hän levittää natsipropagandaa englanninkielisessä radio-ohjelmassaan. Tosiasiassa Howard on kuitenkin amerikkalaisten agentti, joka välittää puheidensa taukoihin ja yskähdyksiin perustuvan koodin avulla tärkeitä tietoja liittoutuneille. Hänen roolinsa liittoutuneiden agenttina on kuitenkin sodan jälkeenkin salaisuus ja yleisesti Howardia pidetään ilkeänä natsina.

Aivoni_ajattelevi_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Paska kaupunki

Maanantai 9.12.2019 klo 22.32

Kuuntele podcastina

Luin taannoin YLE:n sivuilta jutun Oulua vavisuttaneista raiskauksista, joiden tekijöinä oli lähi-itäläisiä miehiä. Juttu oli samaa höpönlöpöä, jollaista on kuultu ennenkin ja sen tarkoitus lienee vakuuttaa ihmiset siitä, että kaikki on hyvin ja maahanmuutto ihanaa. Jutussa muun muassa kerrotaan, että Oulussa kaikki ovat tapauksista järkyttyneittä, mutta erityisen järkyttyneitä ovat maahanmuuttajat. Rasismiakin on kuulemma tapausten johdosta ilmennyt. Oulun kaupunki puolestaan on toiminut päättäväisesti ja virheistä on opittu. Ouluun on muun muassa perustettu ammattilaisista koostuva Nopsa-tiimi, joka tarjoaa nopeaa apua seksuaalisen häirinnän ja seksuaalirikoksen uhriksi joutuneille lapsille ja nuorille. Maahanmuuttajille tarjotaan puolestaan enemmän liikuntapalveluja, jonka lisäksi kaupungilla partioivat Kaasi-tiimin aktiivit kuten Shengfiny Bol ja Saeed Ghassabzadeh.

Liikuntapalveluita ja Nopsaryhmä? Vaikuttaa todella järkevältä toiminnalta. Apua, irakilaiset raiskaavat lapsia! Ei hätää. Mennään pelaamaan sählyä. Ghassabzadeh voi olla tuomarina.

Paska_kaupunki_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Miehet jotka sanovat neekeri

Lauantai 23.11.2019 klo 19.52

Kuuntele podcastina

Rapakon takaa on kantautunut viime aikoina huolestuttavia uutisia viharikosten kasvusta. Yksi vastenmielisimmistä tapauksista sattui Connecticutin osavaltion yliopiston kampuksella, josta löydettiin vihaviestejä, joiden sisältöä yliopiston rehtori John B Clark kuvasi järkyttäviksi ja sairaiksi. Yliopisto toimikin asiassa nopeasti ja teki ilmoituksen lentolehtisistä ei vain paikalliselle poliisille, vaan myös osavaltion poliisille ja FBI:lle.

Ja oli syytäkin. Lentolehtisiä oli kahdenlaisia ja niissä luki: "Islam is right about women" ja "It's OK to be white. Täytyy toivoa, että yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä syyllisten saattamiseksi vastuuseen teoistaan.

Miehet_jotka_sanovat_neekeri_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Arvottomat. Osa I

Torstai 21.11.2019 klo 18.34

Muistan kuinka kaikki alkoi, mikäli kyse todella oli kaiken alusta. Vai onko kenties niin, että tämä on yksinkertaisesti se, mitä minä muistan ja siksi ajattelen kaiken alkaneen juuri tästä? No. Olkoon, jostakinhan on aina aloitettava.

Ennen murrosikää kaikki oli vielä helpompaa voisi jopa sanoa, että lapsuuteni oli onnellinen. Vartuin omakotialueella Vantaalla yhdessä isäni, äitini ja isoveljeni kanssa. Lapsuuttani leimasi jonkinlainen viattomuus, jota en sen jälkeen ole elämässäni kokenut ja todellinen ilkeys, siis sellainen, joka jatkui ja jatkui kerrasta toiseen tuli elämääni vasta myöhemmin joskus kaksitoista tai kolmetoistavuotiaana. Niin on kai kaikilla, eivätkä minun lapsuuden kokemukseni olleet siinä suhteessa mitenkään poikkeuksellisia.

Arvottomat_I_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Vuokrakaksion lapset

Maanantai 11.11.2019 klo 22.22

Kuuntele podcastina

Luin taannoin jutuin Iltalehdestä, joka käsitteli Suomea riivaavaa lapsikatoa. Jutussa kerrottiin, että kolmannes miehistä ei tule koskaan isäksi ja lapsettomien miesten määrän ennustetaan jatkossa kasvavan vielä tästäkin. Miesten lapsettomuuden syitäkin käsiteltiin jutussa, jotka väestöliiton tutkimusprofessori Anne Rotkirch summasi seuraavalla tavalla.

”Moni sanoi olevansa hyvin stressaantunut ja että työ vie jo paljon aikaa. He pohtivat, mahtuuko lapsi siihen. Mitä se vaatisi minulta ja jaksaisinko, Rotkirch sanoo.”

Vuokrakaksion_lapset_kuva.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/podcast

WHITE SHIFT

Sunnuntai 3.11.2019 klo 8.12

Kuuntele podcastina osa I osa II

Kirja arvio

Eric Kaufmann on kanadalainen yhteiskuntatieteilijä, joka on tutkinut maahanmuuttoa, uskontoa, demografiaa ja kansallisia identiteettejä yli 20 vuotta. Hän on kirjoittanut mielenkiintoisin kirjan nimeltä White shift. Populism, immigration, and the future of white majorities.

Kirjan nimi White shift viittaa Amerikan historiasta tuttuun ilmiöön, jossa maahanmuuttajaryhmät assimiloituvat osaksi uuden kotimaansa väestöä. Kaufmann toteaa, että alun perin amerikkalaisuutta määritti anglosaksisuus, joka viittasi amerikkalaisten englantilaisiin juuriin. Todellisia amerikkalaisia ymmärrettiin olevan valkoisten, protestanttista uskontoa harjoittavien anglosaksien, johon viitataan kirjainyhdistelmällä WASP (white anglo-saxon protestant). Amerikka ei alun perin ollutkaan mikään kansojen sulatusuuni, vaan ensimmäinen kansalaisuutta koskeva laki vuodelta 1790 määräsi, että amerikkalaisia voivat olla vapaat ja kunnolliset valkoiset (white men of good character).

White_shift_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/bodcast

Elämä

Keskiviikko 23.10.2019 klo 16.57

Kuuntele runo

Runoja pitäisi lukea aina yksin omassa rauhassa. Mieluiten jossain vanhassa talossa takkatulen loimussa pöydällä lasillinen hyvää viskiä tai täyteläistä punaviiniä. Runojen luonteesta riippuen ulkona tulisi olla pimeää tai valoisaa, syksy tai kevät. Tiukan paikan tullen kesä tai talvikin ovat mahdollisia.

Syksyllä sade ropisisi katolle ja suuren pihapuun, mieluiten tammen, oksat kahisisivat silloin tällöin tuulessa ikkunaan. Sisällä olisi kuitenkin lämmintä ja takkatulen loisteessa olisi turvallista olla syvällinen. Mutta kuten sanottu. On tärkeää olla yksin tai korkeintaan hyvän ystävän seurassa, sillä toisin kuin kertomakirjallisuutta, runoja on vaikea lukea yhdessä, koska ne menevät niin helposti rikki.

Vaatteiden kahina, pienikin joutavanpäiväinen puheensorina yleisössä ja taika on särkynyt. Joten jos luet tämän, niin lue se yksin.

Loppusointu_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Kahvila

Perjantai 11.10.2019 klo 10.57

Kuuntele tarina

Kahvila oli vanhanaikainen. Sellainen, jossa on hämärä valaistus, A oikeudet ja makeita leivoksia. Henkilökuntaa oli sopivasti, he olivat enimmäkseen nuoria ja kauniita. Tarjoilijoilla oli valkoiset paidat, mustat hameet ja sukkahousut. Kaikissa pöydissä oli kankaiset valkeat pöytäliinat, sekä kynttilät lisäämässä paikan hämyistä tunnelmaa.

Kahvila_kuva.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Satu

Kolme pointtia

Maanantai 30.9.2019 klo 11.28

Kuuntele podcastina

Yksi suurimpia sodan jälkeisen ajan muutoksia maassamme on ollut kaupungistuminen. Vielä niinkin myöhään kuin 1950- luvulla suurin osa suomalaisista asui maaseudulla. Tilanne kuitenkin muuttui nopeasti ja 1960- luvun alussa alkanutta maaseudun tyhjenemistä kutsutaankin suureksi muutoksi. Suomalaisten kaupunkien kasvaessa alkoi myös muuttoliike Ruotsiin, jonne työn ja paremman elämän perässä muutti kuusi- ja seitsemänkymmentäluvuilla yli 300 000 suomalaista. Ruotsissa elettiin tuohon aikaan nousukautta, joten töiden löytäminen ei suurimmalle osalle suomalaisista tuottanut ongelmia. Ongelmiakin toki oli ja vielä yhdeksänkymmentäluvulla Tukholmassa saattoi törmätä niin sanottuihin Slussenin sisseihin, eli Tukholmassa majaileviin suomalaisiin pultsareihin. Suomalaisten ongelmat Ruotsissa olivatkin samankaltaisia kuin Suomessakin, eli alkoholismia, huumeiden käyttöä ja niihin liittyvää rikollisuutta.

Kolme_pointtia_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Sinne ja takaisin

Torstai 12.9.2019 klo 12.53

Päätin alkaa kirjailijaksi. Jätin perheeni, koska kirjailijat tekevät niin ja lähdin Helsinkiin. Ajattelin samalla kierrellä vähän maailmaa ja jäin junasta jo Toijalassa.

Menin Toijalassa aseman baariin, joka osoittautui kiinalaiseksi ravintolaksi. Tilasin tuopin ja tuijotin ulos ikkunasta. En tiennyt mihin ryhtyä ja niinpä lähdin oluen jälkeen kävelemään pitkin Toijalan pääkatua. Pääkatu oli lyhyt ja ankea, alussa oli S-Market ja joukko humalaisia mustalaisia laulamassa tangoa. Osa kiinteistöistä oli tyhjillään, jonka uskoin johtuvan rakennemuutoksesta. En pidä muutoksesta, joten päätin että maailmanmatkailu saa tältä erää riittää.

Sinne_ja_takaisin_kuva.jpg

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Satu

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »