Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Pieniä tarinoita

Hiirten taivas

Maanantai 2.9.2019 klo 22.11

Kuuntele podcastina

Hiirten taivas

(Death Squared, julkaistu tammikuussa 1973 Proceedings of the Royal Society of Medicine)

 

John B Calhoun oli amerikkalainen biologi, joka tuli tunnetuksi hiirillä tekemistään kokeista. Kenties tunnetuin kokeista alkoi kesällä 1968 ja päättyi 1970 luvun alussa. Koe tunnetaan yleensä nimellä hiirten taivas. Calhoun valikoi kokeeseen terveitä hiiriä ja järjesti näille elinympäristön, jossa hiirillä oli riittävästi ruokaa, vettä ja pesänrakennus materiaaleja. Calhoun tiimeineen huolehti myös hiirten hygieniasta siivoten tilat tasaisin väliajoin hiirten ulosteista ja muusta liasta, joka olisi voinut aiheuttaa vaarallisia infektioita. Tavoitteena oli luoda hiirille elinympäristö, jossa hiirten kaikki tarpeet olisi tyydytetty ja ne saisivat mahdollisimman paljon poikasia.

Hiirten_taivas_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Toisen professorin ajatuksia

Tiistai 13.8.2019 klo 20.04

 – Kulttuurin rappio on aina nähtävissä seksuaalisten tabujen murtumisessa, professori sanoi ja katsoi kulmat kurtussa yleisöään. Professori piti luentoaan Porthanian suuressa luentosalissa Helsingin yliopistossa. Helsingissä sijaitsi maan ainoa yliopisto, jossa voi opiskella historiaa ja muita humanistisia aineita kuten kirjallisuutta ja filosofiaa. Historiaa ja kirjallisuutta opetettiin jonkin verran myös opistoissa, joita oli ympäri maan, mutta niissä opetus oli pinnallisempaa. Opistojen pääasiallinen tarkoitus oli tuottaa teknisen alan osaajia maatalouden ja teollisuuden tarpeisiin, sekä kouluttaa perusopetuksesta vastaavat opettajat, joille historiaa ja kirjallisuutta jonkin verran opetettiin. 

Toisen_professorin_ajatuksia_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Meidän ideologiamme

Sunnuntai 28.7.2019 klo 22.47

Kuuntele podcastina osa I osa II

Jos uskomme Kulta Katriinan mainokseen, niin suomalaista ei herätä kello, vaan kahvi. Mutta ketä nämä suomalaiset oikein ovat ja onko heillä muutakin yhteistä kuin kahvin voimalla herääminen?

Jokainen yhteisö tai yhteiskunta, joka koskaan on ollut olemassa, on perustunut sille itsestään selvälle tosiasialle, että sen jäsenet ovat tienneet sen olevan meidän yhteisömme tai yhteiskuntamme.

Tuo sana ”me” tulee suustamme niin huomaamattomasti, niin automaattisesti, että emme koskaan jää miettimään kuka kumma tuo ”me” oikein on. Ja miksi jäisimmekään? Miksi meidän (taas tuo itsestään selvä me) tulisi alkaa analysoimaan ja selittämään jotain niin itsestään selvää kuin meitä itseämme.Mystinen_me_kuva_2.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Jääkiekon SM-Liiga

Maanantai 24.6.2019 klo 23.03

Kuuntele podcastina

Miksei ole olemassa jääkiekon sm-liigaa koskevaa vaihtoehtomediaa? Miksi rahmispossu ei koskaan käsitellyt Frölundan edesottamuksia? Miksi se keskittyi aivan muihin aiheisiin uutisoidessaan länsinaapurimme tapahtumista? Miksi mv-lehdellä ei ole urheilusivuja? Mikseivät IFK, Ilves, Tappara ja Mikkelin Jukurit esiinny sen otsikoissa? Eikö tämä ole vähän ihmeellistä, sillä jääkiekon sm-liiga kuitenkin kiinnostaa Suomessa monia? Luulisi sen kiinnostavan myös mv-lehden lukijoita?

Jaakiekon_sm-liiga_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/podcast

Trans

Torstai 20.6.2019 klo 20.10

Olen 23 vuotias mies. Asun yksiössä Martinlaaksossa. Muutin viime vuonna pois äitini luota ja se oli aikuisen elämäni suurin muutos. Asunto on jonkun äidin tuttavan, joka omistaa useita yksiöitä ympäri pääkaupunkiseutua. Minusta tuntui siltä, että äitini oli muutossa se aktiivinen osapuoli ja minä olin enemmänkin se mitä muutettiin. Asiassa ei sinänsä ollut mitään outoa, sillä passiivisuus ja päätösten vältteleminen ovat aina olleet minulle tyypillisiä piirteitä.

Trans_kuva.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Runoja III

Keskiviikko 19.6.2019 klo 22.10

Kuuntele runot

Neonvalot ja 80-luku. Pinkit flamingot lentämässä Miami Vicen tahdissa. Vielä peiton alla uinuva seksuaalisuus. Sen uni on kuitenkin rauhatonta ja kohta se herää. Siitä puhutaankin joskus, kun on löydetty kavereiden kanssa pornolehtiä. Niitä selaillaan ihmetyksen vallassa. Karvaiset pillut ovat rumia. Puhumattakaan niitä sorkkivista viiksekkäistä miehistä. Ja silti. Me kuitenkin selailemme niitä.

Runoja_III__kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Venäjä, yhteiskunnan hyvä vihollinen

Tiistai 28.5.2019 klo 15.20

Kuuntele podcastina

Silloin oikein vanhaan aikaan 1970- luvulla Suomessa oli tavattoman vaikeaa käydä keskustelua itänaapurimme imperialistisista pyrkimyksistä maailmalla tai sen vaikutuksesta Suomen sisäpolitiikkaan. Nyt nuo ajat ovat kuitenkin olleet ja menneet ja Venäjästä uskaltavat puhua toimittajien lisäksi jopa poliitikot.

Venaja_yhteiskunnan_hyva_vihollinen_kuva.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/Podcast

Hullu mies Huittisista

Perjantai 24.5.2019 klo 16.15

Voisi ajatella, että tämä on sairaskertomus tai jonkinlainen tilinteko, mutta ei se ole. Ei minulla ole mitään tunnontuskia. Miksi olisikaan? Me olimme silloin hulluja ja nyt voin jo paremmin.

Hullu_mies_Huittisista_kuva.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Miksi suomalaiset eivät saa lapsia?

Keskiviikko 22.5.2019 klo 13.57

Kuuntele podcastina Osa I Osa II

Suomen alhaiset syntyvyysluvut ovat taas olleet otsikoissa. Viimeksi asian nosti esiin Ilta-Sanomat, joka perusti juttunsa Politico lehden artikkeliin, jossa Suomea verrattiin Japaniin ennätysalhaisten syntyvyyslukujemme tähden.

Keskusteltaessa väestön vähenemisestä jää kuitenkin usein huomaamatta, että alhainen syntyvyys ei ole Suomessa mikään uusi asia, vaan syntyvyys on Suomessa ollut alle 2.1 lasta per nainen (eli tason, jolla väestön määrä pysyisi samana) jo 50 vuotta. Uutta on kuitenkin se, että syntyvyys on parina viime vuonna romahtanut tasolle, jossa se ei ole ollut edes edeltävien 50 vuoden aikana.

Miksi_suomalaiset_eivat_saa_lapsia_kuva_2.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/Podcast

Mitä kolonisaatio on?

Lauantai 27.4.2019 klo 20.25

Kuuntele podcastina

Kun ajattelemme jonkin alueen kolonisaatiota mieleemme tulee usein mustavalkoinen kuva viiksekkäästä englantilaismiehestä, joka polttaa piippua ja lepuuttelee jalkojaan jonkun onnettoman alkuasukkaan päällä. Me ajattelemme, että kolonisaatioon liittyy jonkin alueen valtaaminen väkivalloin ja sen asujaimiston alistaminen vieraan vallan alle. Mutta vaikka kolonisaatioon loppujen lopuksi liittyykin yhden ryhmän alistaminen toisen toimesta, ei kolonisaation tarvitse, ainakaan aluksi, olla erityisen väkivaltaista.

Mita_kolonisaation_on_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/Podcast

Reunalla

Torstai 18.4.2019 klo 14.12

Saari oli pieni. Melkein pelkkä luotto, jonka suojaisimmassa kohdassa kasvoi harvaa männikköä. Se oli viimeinen saari ennen avomerta, kun seisoi saaren pohjois-rannalla, näki vain meren. Meri oli täällä erilainen kuin mantereelta katsottuna. Laineet eivät liplattaneet, ne vyöryivät itsevarmoina rantaan. Ne olivat suuria ja vaahtopäisiä. Täällä ranta ei merkinnyt niille mitään, se ei ollut lopullinen este niin kuin mantereella. Mainingit ohittivat saaren ja jatkoivat matkaansa siitä välittämättä. Useimmat niistä eivät edes huomanneet saarta, se ei ollut niille mitään.

T seisoi rannalla ja katseli aaltoja. Saaren pohjois-rannan kalliot laskivat jyrkkinä mereen, niin jyrkkinä että niitä ei parannut laskeutua. Lisäksi oli pieni uloke, kymmenen metriä pitkä aaltojen ja muinaisen jääkauden muovaama silta, joka kapeni alle metrin levyiseksi ja josta oli suora yli viiden metrin pudotus kivikkoiseen veteen.

Luoto_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Meidän jälkeemme salamanterit

Maanantai 15.4.2019 klo 16.08

Kuuntele podcastina

Monet parhaista kirjoista ja elokuvista ovat sellaisia, joissa kuvataan tulevaisuuden ihmeellistä maailmaa, kuten Blade Runner, Minority report, Avaruusseikkailu 2010 tai Muuntohiili. Tulevaisuuteen sijoittuvissa kirjoissa on lisäksi oma alalajinsa, nimeltä dystopiat. Dystopioissa tulevaisuuden maailma on yleensä joko hajonnut anarkiaan, tullut avaruuden muukalaisten valloittamaksi tai mikä tavallisinta, joutunut jonkin ilkeän valtion tai suuryrityksen valtaamaksi.

Salamanterisota_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Blogi/Podcast

Valkoinen kuolema

Perjantai 5.4.2019 klo 16.05

Valkoinen kuolema

Tapahtumapaikka: ravintola

Henkilöt: keskustelija 1 (mies), keskustelija 2 (mies), keskustelija 3 (nainen), keskustelija 4 (mies)

Aika: ilta

Taustalla soi Haloo Helsingin maailma on tehty meitä varten

 

Keskustelija numero 1. – On tapahtumassa muutos, joka voi olla peruuttamaton. En tiedä oletteko panneet sen merkille? Keskustelija numero 3. – Niin on eri asia kulkea jonkin asian ohi, vaikka päivittäin, kuin panna se merkille, sillä vasta merkillepano tekee asioista todellisia. Se saa kysymään kysymyksiä, jotka aiheuttavat meissä epämukavuuden tunteen.Valkoinen_kuolema_kuva.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Mutsi

Tiistai 19.3.2019 klo 9.58

Onko olemassa mitään rumempaa kuin juoppo äiti? Yksinhuoltaja, pätkätyöt ja työttömyys. Kaatokännissä tavatut miehet, jotka tunkevat sisään ilman nautintoa. Kitkerät savukkeet, krapulaiset aamut ja tili, joka on seitsemän euroa miinuksella.

Poika on neljävuotias. Ihana ja ärsyttävä. Huutaa, nauraa, itkee ja hymyilee. Kasvattaminen hoidetaan kännykällä. Pelejä, pelejä ja ikuisesti kolkutteleva omatunto.

Ei koskaan enää.

Mutsi_kuva.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

NATO, vanhukset ja sadomasokismin lumo

Lauantai 2.3.2019 klo 8.17

Kuuntele podcastina

Muistan sen päivän jona isäni tuli vanhaksi. Ei se tietenkään tapahtunut yhtäkkiä siten, että tiistaina hän oli voimissaan ja keskiviikkona vanha ja raihnas, mutta vaikka isän vanheneminen tapahtuikin vähitellen, niin erään tietyn päivän tiettynä hetkenä minä tajusin hänen vanhentuneen. Tajusin kuinka hitaaksi hän oli tullut ja ymmärsin, ettei hän enää pärjää ilman apua. Isän heikkouden ja avuttomuuden tajuaminen oli hirveän surullista ja on sitä vieläkin, niin kuin heikkouden ja avuttomuuden näkeminen aina on.

NATO_vanhukset_ja_sadomasokismin_lumo_KUVA.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/Podcast

Kenen lauluja laulat?

Perjantai 15.2.2019 klo 10.24

Kuuntele podcastina

Joskus lapsuudessani mieleeni juolahti, että on olemassa vain tietty määrä sanoja ja niiden yhdistelmiä, minkä täytyi tarkoittaa, että on vain tietty määrä lauluja, joita noista sanoista voidaan kirjoittaa. Tuo ajatus tuli mieleeni istuessani Ladamme takapenkillä parkkihallissa Itäkeskuksessa kuunnellen isosiskoni huudattamaa kasettia. En muista mitä musiikkia kuuntelimme, luultavasti se oli Boy Georgea, Duran Durania, Gary Moorea tai jotain muuta vastaavaa, mitä isosiskot tuohon maailmanaikaan kuuntelivat. Muistan kuitenkin, että mitä ikinä kuuntelimmekin, tai paremminkin mitä siskoni kuunteli, niin se oli englanninkielistä, enkä tietenkään tuolloin ymmärtänyt sen sanoista mitään. Ymmärsin vain, että sanoja täytyy olla olemassa rajallinen määrä.

Tauno_Palo_1943.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi/podcast

Professorin ajatuksia

Torstai 31.1.2019 klo 15.30

- Kulttuurin rappio on aina nähtävissä seksuaalisten tabujen murtumisessa, professori sanoi ja katsoi kulmat kurtussa yleisöään. Professori otti muutaman hajamielisen askeleen ja antoi sanojen upota kuulijoihinsa, jotka istuivat hiiren hiljaa paikoillaan. Luentosali, jossa professori puhui, oli vanha ja kostea amfiteatterin muotoinen tila, jonka päädyssä oli viiden neliömetrin kokoinen koroke. Tämän kaltaisina hiljaisina hetkinä, jolloin oppilaat olivat täysin hiljaa, saattoi hän haistaa huoneen nurkassa pesivän homeen ja kuulla välikatolla rapistelevien hiirten äänet. Joskus nuorempana tuollaiset rappion merkit olivat häirinneet professoria ja hän olisi antanut talonmiehen kuulla kunniansa, mutta vanhemmiten hiirten kaltaiset pikkuseikat olivat lakanneet häiritsemästä häntä.

Professorin_ajatuksia_kuva.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Toinen otto

Sunnuntai 20.1.2019 klo 13.53

Kuuntele tarina

Ohjaaja seisoskeli ohuen lumikerroksen peittämällä kadulla ja poltteli kylmissään tupakkaa. Hän oli alkanut tuntea huonoa omaatuntoa tupakoimisestaan ja oli jo pidemmän aikaa suunnitellut siirtyvänsä vähemmän epäterveelliseen sähkötupakkaan. Ohjaaja oli klassinen risupartahumanisti ja tiesi sen itsekin. Hän ei urheillut, poltti liikaa, joi liikaa ja ansaitsi liian vähän. Aiemmin ohjaaja oli ohittanut iltapäivälehtien tarinat kuntokuureista ja elämäntaparemonteista olankohautuksella ja katsoi niiden kuuluvan poroporvarilliseen maailmaan, jonka viileä mutta ulkopuolinen tarkkailija hän oli. Mutta hengästyttyään yhä pahemmin noustessaan ne yhdeksän porrasta, jotka veivät hänen ensimmäisen kerroksen yksiöönsä ja tuntiessaan rytmihäiriöiden väristelevän rintaansa krapulaisina keskiviikkoaamuina, oli ohjaaja alkanut lukea iltapäivälehtien laihdutustarinoita aivan uudella mielenkiinnolla.

Toinen_otto_kuva.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

Feministinen puolue

Torstai 10.1.2019 klo 7.13

Kuuntele podcastina

Kirjassani Islam ja Suomi kirjoitin huivin käytöstä tähän tapaan: Huivin käyttö on naisten alistamista ja sen kieltäminen pelkkää hurskastelua. Huivi on tapa alistaa nainen oman uskonnollis- patriarkaalisen yhteisönsä kuuliaiseksi jäseneksi. Sen lisäksi, että huivin funktio on peittää nainen ja muistuttaa naista hänen ruumiinsa syntisyydestä, se toimii myös jengi tunnuksena. Huivin käyttäjä muistuttaa joka hetki niin käyttäjäänsä kuin ympäröivää maailmaa siitä, mihin ryhmään sen kantaja kuuluu.

Feminismi_Amy_Beach.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Blogi

Löpinää

Maanantai 31.12.2018 klo 13.54

Kuuntele löpinät

Kenen maa sen uskonto

Lapsuudessani Puotinharjun ostarilla oli ALKO, josta isä kävi joskus ostamassa pullon viiniä tai Koskenkorvaa.

Nyt ostarilla on halal-liha kauppoja ja isäni on vaipoissa.

Enää meillä ei ole sinne mitään asiaa.

Oscar_Wilde_jpg.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »